NORGES MACRON: Jonas Gahr Støre sammenlignet seg selv med den nyvalgte franske presidenten Emmanuel Macron i søndagens Aftenposten.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NORGES MACRON: Jonas Gahr Støre sammenlignet seg selv med den nyvalgte franske presidenten Emmanuel Macron i søndagens Aftenposten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Støre og Macron:

Støres franske suppe

Nei, Jonas Gahr Støre. Du er ikke lik Macron.

Meninger

Det er ikke hver dag norske partiledere gjør svulstige sammenligninger med seg selv og statsledere i andre stormakter. Det er nok mange grunner til at de lar være – man skal jo først og fremst representere seg selv og partiet sitt. I gårsdagens Aftenposten forsøkte Jonas Gahr Støre seg likevel på å trekke paralleller mellom seg selv og Frankrikes nye president, Emmanuel Macron. Det var ikke helt heldig.

For selv om både Gahr Støre og Macron er kjekke menn, må jeg innrømme at jeg ikke rent umiddelbart ser likheten. Macron brøt ut av det franske sosialistpartiet, Aps søsterparti, for nettopp å sikre nødvendige reformer, skattekutt for bedrifter og arbeidere og endringer i arbeidsmiljøloven for å øke Frankrikes konkurransekraft. Gahr Støre vil i den andre enden reversere reformer, skattelettelser og oppmykninger i arbeidsmiljøloven, fordi han mener det er skadelig.

Gahr Støre lister videre opp at han i likhet med Macron ser mulighetene for et større samarbeid mellom landene i Europa. Pussig er det da at hans eget parti, under hans ledelse, har gått fra å si et klart ja, til norsk EU-medlemskap, til å stryke setningen om at «medlemskap i EU vil være en fordel for Norge» i sitt nye stortingsvalgprogram. Det må også nevnes at hans eneste avklarte samarbeidspartner er Norges mest Europa-fiendtlige parti. Et parti som bokstavelig talt hoppet av glede da britene stemte for Brexit.

Emmanuel Macron klarte det kunststykket det er å bygge opp en ny politisk bevegelse i løpet av et drøyt år for så å vinne både president- og parlamentsvalget. Gahr Støre bygger videre på det gode gamle system- og administrasjonspartiet som Arbeiderpartiet er. Et av Macrons suksesskriterier var nettopp at han klarte å engasjere velgerne med en ny og tydelig visjon for Frankrike, støttet opp av konkrete tiltak han vil gjennomføre. En slik visjon og slik tydelighet er det imidlertid vanskelig å spore med Gahr Støre.

Mens Macron vil reformere Frankrike, vil Gahr Støre reversere den borgerlige regjeringens endringer. Mens Macron vil kutte betydelig i antall offentlig ansatte, vil Gahr Støre ha flere offentlig ansatte. Mens Macron vil gjøre store skattekutt, vil Gahr Støre øke skattene med 15 milliarder. Og mens Macron vil styrke EU, er Gahr Støres AP uklar i sin EU-støtte. Sorry Gahr Støre, men jeg ser dessverre ikke likheten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.