Storeslem til «Ut og stjæle hester»

Hele fem priser til Hans Petter Molands «Ut og stjæle hester» under kveldens Amandapris-utdeling.

<strong>STORESLEM:</strong> Hans Petter Molands «Ut og stjæle hester» tok hjem hele fem priser under lørdagens Amandaprisutdeling. Foto: NTB Scanpix
STORESLEM: Hans Petter Molands «Ut og stjæle hester» tok hjem hele fem priser under lørdagens Amandaprisutdeling. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag samles stort og smått i norsk filmbransje i Haugesund for å hylle det beste som har kommet fra filmbransjen i løpet av året som har gått.

Amandapris-utdelingen innleder Den norske filmfestivalen i Haugesund, og finner sted ved konserthuset Festiviteten. Det deles ut priser i 20 ulike kategorier.

Prisen for beste norske kinofilm anses som kanskje kveldens gjeveste pris. De nominerte er «Harajuku», som er regissert av Eirik Svensson, «Ut og stjæle hester», regissert av Hans Petter Moland, og «Skjelvet», regissert av John Andreas Andersen.

Vinneren er «Ut og stjæle hester» av Hans Petter Moland. Filmen, som er basert på Per Pettersons bok med samme navn, har sanket totalt fem priser under kveldens Amandapris-utdeling.

- Når du lager film, jobber du med folk i mange generasjoner, og du glemmer litt hvor gammel du er. I denne filmen gjorde jeg ikke det, for jeg var den eneste som kunne hesje og kjøre slåmaskin. Da ble jeg minnet om hvor gammel jeg er, sa Moland om arbeidet med filmen.

<strong>ENDELIG:</strong> Pia Tjelta fikk endelig ta med seg «den feite dama», som hun selv kaller Amandaprisen, hjem. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG: Pia Tjelta fikk endelig ta med seg «den feite dama», som hun selv kaller Amandaprisen, hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alle gode ting er tre

Pia Tjelta var nominert til Beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i «Blindsone». Det er tredje gang hun er nominert til den gjeve prisen, men hun har aldri vunnet før. I forkant av årets utdeling har hun sagt at hun håper alle gode ting er tre.

- Jeg har aldri fått en Amanda før, så jeg skulle gjerne hatt den feite dama der i hylla, sa hun til Nettavisen tidligere i sommer.

Sammen med Tjelta var Ine Marie Wilmann nominert for sin rolle i «Sonja», og Ines Høysæther Asserson for sin rolle i «Harajuku». Men da prisen skulle annonseres, ble det klart at Tjelta endelig har fått sin Amandapris.

- Det var faen ikke en dag for tidlig, sier hun.

- Jeg vil ikke slippe den, sier Pia Tjelta om sin nyervervede Amandastatuett.

Første Amandapris

<strong>PIA TJELTA:</strong> Første Amandapris noensinne til Pia Tjelta, for sin rolle i filmen «Blindsone». Her ankommer hun prisutdelingen ved konserthuset Festiviteten i Haugesund sammen med datteren Sofia Haugen. Foto: NTB Scanpix
PIA TJELTA: Første Amandapris noensinne til Pia Tjelta, for sin rolle i filmen «Blindsone». Her ankommer hun prisutdelingen ved konserthuset Festiviteten i Haugesund sammen med datteren Sofia Haugen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prisen for beste mannlige skuespiller går til Tobias Santelmann for sin rolle i «Mordene i Kongo». Også Jon Ranes var nominert for «Ut og stjæle hester» og Preben Hodneland for «Når jeg faller».

Det er Santelmann sin første Amandapris.

- Jeg er overraskende emosjonell akkurat nå. Det var en lang vei å lage en sånn film som dette, og portrettere og fortelle historien til de to der. Jeg føler at jeg savner noen andre fra produksjonen. Så nå føler jeg litt på det, sier Santelmann.

Av politiske årsaker har de måttet holde deler av filmprosjektet hemmelig. Santelmann beskriver filmen som den mest fantastiske gaven han har fått, å få være med Marius og bli gitt tillit og frihet i arbeidet med Tjostolv Moland.

- Men også møtet med Aksel og få lov til å lære, og få lov til å bli med. Når han kjører er det ikke mulig å holde igjen. Da er det bare å bli med på turen. Jeg er veldig takknemlig til Friland og til alle.

14-åring, flyktning og filmstjerne

<strong>AMANDAPRIS:</strong> Prisen for beste mannlige skuespiller går til Tobias Santelmann for sin rolle i «Mordene i Kongo». Her sammen med Jon Ranes (t.v.). Foto: NTB Scanpix
AMANDAPRIS: Prisen for beste mannlige skuespiller går til Tobias Santelmann for sin rolle i «Mordene i Kongo». Her sammen med Jon Ranes (t.v.). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om de aller fleste prisene som deles ut i kveld er norske filmer, er det også en egen kategori for utenlandske kinofilmer. Der er det «Kapernaum» som tar hjem seieren. Det er skuespiller Zain Al Refeea (14) som tar imot prisen.

14-åringen er født i Syria, men flyktet med familien til Libanon. Han ble oppdaget i Beirut og fikk hovedrollen i den prisbelønte filmen. Seinere endte han og familien opp i Hammerfest i Norge.

- Tusen takk, sier Al Refeea på norsk, før han slår over til sitt eget språk.

- Denne filmen er veldig viktig for meg, for den viste en situasjon som var viktig for meg - ikke bare som barn i filmen, men i virkeligheten. Og etter filmen så jeg en forandring, sier den unge skuespilleren, som ikke utelukker en videre filmkarriere.

- Hvis gud vil, sier Al Refeea.

Og prisen går til …

<strong>DELER UT PRIS:</strong> Hans Morten Hansen deler ut prisen til 14 år gamle Zain Al Refeea. Foto: NTB Scanpix
DELER UT PRIS: Hans Morten Hansen deler ut prisen til 14 år gamle Zain Al Refeea. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til de faste kategoriene deles Amandakomiteens Gullklapper og Amandakomiteens Ærespris ut samt Folkets Amanda (publikumsavstemning).

Folkets Amandapris går i år til «Skjelvet».

Prisen for beste kvinnelige birolle går til Maria Bonnevie, for «Føniks».

Prisen for beste kortfilm går til «She-Pack», som er produsert av Lotte Sandbu for Den Norske Filmskolen. Fanny Ovesen har regi.

Prisen for beste foto går til Rasmus Videbæk, «Ut og stjæle hester».

Beste produksjonsdesign/scenografi går til Lina Nordquist, for filmen «Sonja».

Beste dokumentarfilm går til Yellow Log, «Hvor man vender tilbake».

Beste lyddesign går til Gunn Tove Grønsberg og «Harajuku».

Beste originalmusikk går til Kaspar Kaae for «Ut og stjæle hester».

Prisen for beste klipp går til Karsten Meinich og Elise Solberg for «Harajuku».

Prisen for beste visuelle effekter går til Lars Erik Hansen og «Skjelvet».

Beste norske barnefilm går til «Psychobitch».

Prisen for beste mannlige birolle går til Bjørn Floberg, «Ut og stjæle hester».

Prisen for beste filmmanus går til Martin Lund for «Psychobitch».

Prisen for beste regi går til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

Det er kveldens tredje pris til filmen, og han blir spurt om hvordan han føler det:

- Det er en bra start, sier Moland til programleder Hans Morten Hansen.

- Boka er blitt omtalt som umulig å filmatisere. Hvordan var det å ta dette bokformatet og overføre til filmlerretet?

- Det er bare å lese boka, og skjønne hva som er fantastisk med boka, og så prøve å ta med det som er fantastisk med boka. Og ta med seg de beste skuespillerne i Skandinavia og fantastiske folk rundt seg, så går det.

Ti nominasjoner

I forkant av kveldens utdeling har Hans Petter Molands «Ut og stjæle hester» fått hele ti nominasjoner, mens Eirik Svenssons Harajuku har ni nominasjoner.

Debutfilmen til Magnus Meyer Arnesen, «Når jeg faller» har også markert seg med sine fire nominasjoner.

Det er komiker Hans Morten Hansen, kanskje mest kjent som den innpåslitne naboen Gullestad i NRK-serien «Side om side», som er kveldens programleder.

Den norske filmfestivalen i Haugesund går av stabelen 17.-23. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer