Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nini Stoltenberg

Storesøster Camilla Stoltenberg om Ninis død: - Åpenbart for meg at hun var forgiftet av metadon

Nye opplysninger om Nini Stoltenbergs død i den nye boka «Nini».

VIKTIG STEMME: Nini Stoltenberg, som døde i 2014, var en viktig stemme i norsk rusdebatt. Her avbildet i 2012. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIKTIG STEMME: Nini Stoltenberg, som døde i 2014, var en viktig stemme i norsk rusdebatt. Her avbildet i 2012. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag lanseres den nye boka «Nini», av artist Lars Lillo-Stenberg (55).

I boka har Lillo-Stenberg snakket med Ninis nære familie og venner. Selv kjente han Nini Stoltenberg og familien hennes fra oppveksten på vestkanten av Oslo.

Blant dem han intervjuer er Nini Stoltenbergs storesøster Camilla Stoltenberg, som er direktør for Folkehelseinstituttet.

I boka kommer det blant annet fram nye opplysninger om Nini Stoltenbergs død i juli 2014.

Hennes rusmisbruk ble kjent for hele Norge da hun fortalte om det i 2001, i TV 2-programmet «Rikets tilstand».

- Ikke sikre

Nini Stoltenberg ble funnet i leiligheten der hun bodde. Tidligere har det kommet fram at hun døde av hjertesvikt.

I boka går det fram at familien ikke var sikre på dødsårsaken rett etter dødsfallet, og dette bekrefter Camilla Stoltenberg overfor Dagbladet.

Hun sier at faren Thorvald Stoltenberg ønsket å slippe spekulasjoner om det var en overdose.

- Det tok lang tid før resultatene av blodprøvene kom. Thorvald spurte hva han kunne si, og jeg sa at du kan si at hjertet sviktet. Så ble det «hjertesvikt», som jo er en konkret diagnose, og det har skapt forvirring, sier Camilla Stoltenberg til Dagbladet.

I boka forteller Stoltenberg, som er lege, at «for meg virket det åpenbart at hun var forgiftet av metadon ».

MED SØSKNENE: Camilla, Jens og Nini Stoltenberg i Thorvald Stoltenbergs 70-årsdag i 2001. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
MED SØSKNENE: Camilla, Jens og Nini Stoltenberg i Thorvald Stoltenbergs 70-årsdag i 2001. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

Metadon er et legemiddel som ofte brukes i forbindelse med Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR), blant annet for mennesker som har sluttet med heroin.

Familien fant et lager med metadon i leiligheten.

- Nå vet vi at hun hadde for høye doser av metadon i blodet, som sannsynligvis var årsaken til at hun døde, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Var avkreftet

- Vi så at hun hadde mye metadon i leiligheten. Jeg tror hun hadde tatt for mye over tid de siste ukene, og hun hadde spist minimalt, både Jens og jeg hadde vært innom med mat og drikke til henne og registrert at hun nesten ikke hadde tatt til seg noe, sier Stoltenberg i boka.

Legemiddelet metadon skal ved oppstart av behandlingen deles ut på apoteket, og drikkes under oppsyn, ifølge Helsedirektoratet. Gradvis kan pasienten få avtaler om ulike utleveringsavtaler, ut fra pasientens rusmestring og livssituasjon.

Camilla Stoltenberg sier at hun ikke opplever at det har skjedd noe klanderverdig fra helsevesenets side.

- Jeg kjenner ikke til detaljene, hvorfor hun ikke tok det på apoteket. Men jeg tror at uten metadon hadde hun ikke levd så lenge, sier Camilla Stoltenberg.

Hun mener metadonet var viktig for søsteren.

- Det er sannsynlig at hun døde av det, men det er utrolig at hun levde så lenge som hun gjorde. I de tjue åra som gikk må jeg tilstå at jeg var redd hver eneste dag for at hun skulle dø, sier Camilla Stoltenberg.

Hun tror det er greit å vite at man også kan få overdose av metadon for pårørende.

- Det er nyttig å vite det, men jeg tror alle i behandlingsapparatet vet det, sier Stoltenberg.

- Dårlig hjerteklaff

Hun forteller også at Nini Stoltenberg hadde hjerteproblemer, hun hadde en dårlig hjerteklaff, som hun hadde levd med siden 1997.

- Dette er en type klaffefeil som stort sett bare rammer narkomane og som skyldes infeksjoner man kan få via sprøyter, sier Stoltenberg i boka.

Kort tid før hun døde, hadde Nini Stoltenberg kommet hjem fra et seks ukers sykehusopphold, i forbindelse med et lårhalsbrudd.

- Var tindrende klar

Camilla Stoltenberg sier i boka hun snakket med lillesøsteren nesten daglig på telefon da hun var på sykehuset. Hun mener oppholdet gjorde lillesøsteren godt.

- Hun hadde humor og … det var rett og slett slik at jeg tenkte at «dette er Nini!, det er slik hun kunne vært hvis hun ikke hadde blitt narkoman».

- Og det som også var så sterkt å merke, med at hun ble så klar, var at hodet hennes var så skjerpa. Kroppen hadde mange skader, men hodet hennes virket helt uskadd. Hun var tindrende klar og skarp og husket alt, sier Camilla Stoltenberg i boka.

I dag sier hun at hun i dag har klart å hente fram de gode minnene etter at søsteren døde for fire år siden.

- Etter den akutte sorgen er borte, er det lett å huske alle de fine tingene, på en måte er det lettere nå som ikke alle bekymringene er der, det er ikke noe å være redd for lenger, sier Camilla Stoltenberg til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!