Terry Gilliam «Don Quijote»

Storfilmen hvor «alt» har gått galt: - For en jævla uflaks

Filmen står i fare for aldri å bli lansert.

TRAILER: Etter 18 lange år med økonomiske utfordringer, sykdom og tilbakeslag er traileren til regissør og Monty Python-original Terry Gilliams film «The Man Who Killed Don Quijote» endelig ferdig. Men ennå gjenstår en rekke hinder før filmen faktisk kan vises på kino. Video: Océan... Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Siden år 2000 har Monty Python-original og filmregissør Terry Gilliam jobbet med å lage spillefilmen «The Man Who Killed Don Quijote», en filmadapsjon av den klassiske boka «Don Quijote».

Nå kommer endelig beviset på at filmen faktisk eksisterer. Men det betyr ikke at filmen noensinne når fram til kinosalen.

Måtte stoppe produksjonen

Produksjonen har vært plaget med så mange utfordringer og uhell helt siden oppstarten, at den er nærmest blitt legendarisk bare på grunn av det.

Da arbeidet med filmen ble påbegynt for 18 år siden, med Jean Rochefort som Don Quijote og Johnny Depp som Sancho Panza, førte oversvømmelser, sykdom og finansielle utfordringer til slutt til at innspillingen ble stoppet.

Utfordringene var så store at de ble skildret i dokumentaren «Lost in La Mancha» fra 2002, som et eksempel på hvor galt det kunne gå i en filmproduksjon, selv under ledelsen av en erfaren regissør.

Seinere er filminnspillingen blitt startet og stoppet flere ganger, og ifølge filmdatabasen IMDb har flere kjente skuespillere, som Gérard Depardieu, Michael Palin, Jack O'Connell og John Hurt, vært tiltenkt hovedrollene.

Ferdig innspilt

I fjor startet Gilliam nok en gang opp produksjonen, denne gangen med Jonathan Pryce i rollen som den berømte, desillusjonerte ridderen Don Quijote. Ifølge filmomtalen foregår handlingen, via tidshopp, både i London i moderne tid og i 1600-tallets La Mancha i Spania.

REGISSØR: Terry Gilliam har tidligere regissert «Fear and Loathing in Las Vegas» og «12 Monkeys». Han er også kjent fra den britiske humorkollektivet Monty Python. Foto: NTB scanpix / AFP photo / Stephane de Sakutin
REGISSØR: Terry Gilliam har tidligere regissert «Fear and Loathing in Las Vegas» og «12 Monkeys». Han er også kjent fra den britiske humorkollektivet Monty Python. Foto: NTB scanpix / AFP photo / Stephane de Sakutin Vis mer

I Gilliams siste versjon av filmen finner man blant andre Adam Driver, Olga Kurylenko og Stellan Skarsgård på rollelista.

Heller ikke denne gangen foregikk innspillingen uten dramatikk, da Gilliam og filmcrewet ble beskyldt for å stå bak ødeleggelser på den berømte klosterborgen Convento de Cristo, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Men den 4. juni i fjor meldte Terry Gilliam på Facebook at filminnspillingen endelig var ferdig.

- Beklager den lange stillheten. Jeg har vært opptatt med å pakke lastebilen, og er på vei hjem. Etter 17 år har vi filmet ferdig «The Man Who Killed Don Quixote», skrev Gillam i innlegget.

Juridisk konflikt

Nå har altså traileren til Gilliams etterlengtede film endelig blitt sluppet. Den opprinnelige premieredatoen ble optimistisk satt til mai 2018. Det er likevel ingen garanti for at filmen faktisk når ut til kinosalene.

På grunn av en uoverensstemmelse mellom Terry Gilliam og produsent Paulo Branco over rettighetene til filmen, står den nemlig i fare for aldri å bli lansert.

Ifølge det franske nettstedet Inter France skal Gilliam ha inngått en kontrakt i 2016 der han lovet bort rettighetene til filmen til Branco, i bytte mot at Branco skulle sørge for finansieringen. Til gjengjeld skulle Gilliam få full kunstnerisk frihet i produksjonsprosessen.

Da finansieringen uteble, skal Gilliam ha funnet en annen produsent for å dekke kostnadene og sette i gang produksjonen. Det falt ikke i god jord hos Branco.

Samtidig innehar Branco fremdeles rettighetene til filmen, noe som innebærer at den ikke kan slippes uten hans tillatelse. Og den er han ikke villig til å gi med det første.

Mister filmfestivalen i Cannes

Onsdag denne uka startet rettssaken, der Gilliam saksøker Branco for rettighetene til filmen.

Ifølge nettsida The Playlist vil dommen falle den 15. juni, noe som forskyver den planlagte premieredatoen med minst en måned - og forpurrer de opprinnelige planene om å lansere filmen på Cannes filmfestival, som går av stabelen 8.–19. mai.

Stellan Skarsgård, som har en rolle i «The Man Who Killed Don Quijote», oppsummerer filmproduksjonsdramaet som har fulgt Gilliam i 18 år på en effektiv måte. På spørsmål fra SVTs Kulturnyheterna om rettighetskonflikten, sier han bare:

- Jeg har ikke hørt noe om det, men for en jævla uflaks Gilliam har, sier han til SVT.

En kommentar Terry Gilliam ga til pressen onsdag tyder likevel på at han ikke har gitt opp å få filmen lansert. Nå håper han på en annen filmfestival i stedet:

- Venezia er en vakker by, ikke sant?, sa den ulykkesforfulgte filmregissøren.

Terry Gilliam ble først verdenskjent som animatør og manusforfatter gjennom sketsjene og filmene til det legendariske, britiske humorkollektivet Monty Python. Seinere har han også satset på en karriere som regissør, og Gilliam står blant annet bak «Fear and Loathing in Las Vegas» (1998) og «12 Monkeys» (1995).