Storhaug lever i ei boble

I Hege Storhaugs verden er det blitt mørkere og trangere, og nyansene er forduftet.

STORHAUGS BOBLE: I Hege Storhaugs boble er det intet skille mellom ekstreme og ikke-ekstreme, mellom islam som verdensreligion og islamisme som politisk ideologi, skriver Mina Bai. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix 
STORHAUGS BOBLE: I Hege Storhaugs boble er det intet skille mellom ekstreme og ikke-ekstreme, mellom islam som verdensreligion og islamisme som politisk ideologi, skriver Mina Bai. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Hege Storhaug har mye rett i det hun skriver om Per Fugelli. Det bor bare godt i ham, men han har et smule naivt forhold til utfordringene innvandringen fører med seg. Men Storhaugs verden er ikke mindre svart-hvit enn Fugellis. Jeg beundret henne i en periode for det mot hun utviste ved å gjøre det ingen andre turte: å ta fatt i problemene knyttet til islams framvekst.

SYND: Det er synd at Storhaug ikke også får med seg hvilken kamp europeisk muslimsk ungdom hver dag kjemper for demokratiet, skriver Mina Bai. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
SYND: Det er synd at Storhaug ikke også får med seg hvilken kamp europeisk muslimsk ungdom hver dag kjemper for demokratiet, skriver Mina Bai. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

Islam har som enhver religion sine utfordringer. Men i Storhaugs verden er det blitt mørkere og trangere, og nyansene er forduftet. I hennes boble foregår det en sivilisasjonskrig mellom muslimer og ikke-muslimer. Der er det intet skille mellom ekstreme og ikke-ekstreme, mellom islam som verdensreligion og islamisme som politisk ideologi. Islam er en landeplage. Fugelli er en Chamberlain som står passiv når nazistene kommer. I Storhaugs verden må vi ta stilling: Er du med muslimene er du forræder, er du imot dem elsker du landet ditt.

Hege Storhaug er en viktig stemme. Hun har mange beundrere og en stor tilhengerskare. Det er synd at hun ikke også får med seg hvilken kamp europeisk muslimsk ungdom hver dag kjemper for demokratiet.

Den konservative muslimen Mohammad Usman Rana har skrevet boka «Norsk islam» for å vise at islam og demokrati går sammen. Faten Mahdi Al-Hussaini tok initiativ til en demonstrasjon i Oslo mot IS. Ali Chishti sto bak fredsringen rundt synagogen i Oslo. Sammen med andre unge mennesker kjemper han mot de bokstavtro i Islam Net og andre grumsete holdninger blant muslimer.

Disse konservative muslimene tror på en fredelig tolkning av islam. Man kan være enig eller uenig med dem, men deres forståelse av islam harmonerer med det en majoritet av verdens muslimer tror på.

Jeg er ikke naiv. Men i mørke tider trenger vi å finne allierte som hjelper oss. Da terroren rammet Egypt etter nyttår var jeg i Hurghada. Hele natta sto i fryktens tegn, men hotellpersonalet sørget for at vi europeiske turister skulle føle trygghet. Før angrepet merket jeg hvordan politi og unge soldater kravlet under bilene og lette etter bomber ved sjekkposter, kvinner med hijab gikk gjennom vesker på kjøpesenterinnganger og sjekket dem for bomber. Det var ingen kamp mellom vestlige og muslimer. Vi kjempet alle mot terroristene. Når terroren rammer Tyrkia, Bagdad og Nice, er det også muslimer blant de drepte. Hvordan passer dette inn i Storhaugs svart-hvite verden?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.