LEDER

Storm i en andedam

Ingress

FRISKUS: Geir Lundestad åpner for en viktig debatt, mener Dagbladet i  dagens leder. 
Foto: Frank Karlsen
FRISKUS: Geir Lundestad åpner for en viktig debatt, mener Dagbladet i dagens leder. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

25 år som direktør i Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen har Geir Lundestad hatt plass ved bordet, hvor verdens mest prestisjefulle pris tildeles. Hemmeligholdet rundt komiteens arbeid har ikke dempet spekulasjonene om hva som foregår bak lukkete dører. Nå som Geir Lundestad går av, venter mange i spenning på at den frittalende historikeren skal lette på sløret. I et avskjedsintervju med Aftenposten sist helg ga han en liten forsmak på hva som er i vente. Det har falt norsk ytringspoliti tungt for brystet.

Hva Lundestad faktisk sa druknet raskt i indignasjonen over at han hadde tillatt å ytre seg før han formelt gikk av og bare dager før pristildelingen. En ting er at politikere øser seg opp, men selv kolleger i Akersgata var forarget over Lundestads åpenhet. Direkte ufint, skrev VG på lederplass. Vanligvis synes pressen åpenhet om hva som skjer i lukkete rom er et gode, men i VG er man mer opptatt av etikette og hårsårhet. Dessuten var timingen dårlig og stjal glansen fra prisvinnerne.

Det er bare i Norge man tror et intervju i en norsk avis overskygger en internasjonal mediebegivenhet, og at spørsmål om Nobelkomiteen handler om Thorbjørn Jagland. Riktignok har man de siste åra kunnet få inntrykk av at det er samme sak, men det kan ikke Lundestad bebreides. Hva timingen angår, kunne den knapt vært bedre i en tid hvor alle snakker om fredsprisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer