Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRKs distriktssendinger:

Storm mot NRK: - De sier til eldre seere at «dere er uinteressante»

Senior Norge mener det er aldersdiskriminering når NRK har endret distriktssendingene på TV.

DISTRIKTSSENDINGER: Senior Norge mener det er aldersdiskriminering når NRK endrer distriktssendingene, og begrunner det med at mobilen er viktigst for dem under 60 år. FOTO: NTB Scanpix
DISTRIKTSSENDINGER: Senior Norge mener det er aldersdiskriminering når NRK endrer distriktssendingene, og begrunner det med at mobilen er viktigst for dem under 60 år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reaksjonene har vært mange etter at NRK endret distriktssendingene for TV. Etter nyttår gikk NRK fra å ha to sendinger om dagen, en på femten minutter og en på fem minutter, til å redusere sendingene til fem minutter, tre ganger i løpet av kvelden.

Blant dem som reagerer er organisasjonen Senior Norge. Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Senior Norge, mener omleggingen av distriktssendingene er aldersdiskriminering, siden det er seniorer som i hovedsak ser distriktssendingene.

Hun reagerer særlig på uttalelsene Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør for NRK, ga til Dagbladet torsdag. Da forklarte hun at bakgrunnen for omleggingen er at stadig flere bruker nett og mobil, og at for brukere under 60 år er mobilen viktigst.

KRITISERER NRK: Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Senior Norge. FOTO: Senior Norge
KRITISERER NRK: Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Senior Norge. FOTO: Senior Norge Vis mer

- Jeg frykter at det er ungdomsdyrking som er grunnen til at de vil ned i aldersgruppene hvor det er størst konkurranse om TV-seerne. Jeg synes det virker som NRK ignorerer den gruppen seere de har flest av, og jeg mener dette er ren diskriminering. De sier til den aldersgruppen at «dere er uinteressante», sier Engelstad.

- Går imot sitt største publikum

Hun legger til at eldre er en gruppe som ser mye nyheter, og som ofte har stor interesse for distriktsnyheter. Engelstad mener det også blir en annen type journalistikk i distriktsprogrammene når de reduseres til fem minutter.

- Det blir kortere og mer tabloid, og går mindre i dybden. Mange eldre stoler på bakgrunnsinformasjon, og liker at ting går litt i dybden. Jeg forstår at NRK er i konkurranse med de kommersielle kanalene, men jeg synes det er risikabelt når de går imot sitt største publikum, sier hun.

Engelstad legger til at de mener NRK har et særlig ansvar for nyhetsformidling til hele befolkningen i hele landet.

Ifølge tall fra NRK hadde distriktssendingene 333 000 seere i gjennomsnitt i 2017 på 18.45-sendingene, som varte i et kvarter. Bare 15 prosent av seerne var under 50 år.

For distriktssendingene som ble sendt klokken 20.55 var det 380 000 seere i gjennomsnitt i fjor, også der var de fleste over 50 år.

- Svært viktige for oss

Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør for NRK, presiserer at eldre seere er NRKs kjerneseere og at de er svært viktige for kanalen.

- Vi ønsker på ingen måte å støte dem fra oss, men for å innfri på Stortingets oppdrag til NRK om å gi et tilbud til alle deler av befolkningen, er vi nødt til å forholde oss til mediebruken også for de under 50 år. Den eldre aldersgruppen er også kvalitetsbrukere, og hovedgrunnen til at vi gjør endringen er at folk flytter sin oppmerksomhet til mobil og nett. Derfor trenger vi å bruke mer ressurser på kvalitetsjournalistikk på alle plattformer, sier Gynnild-Johnsen.

- Vi trenger å prioritere krefter til mer kvalitetsjournalistikk på alle plattformer dersom vi skal stå fram i en global konkurranse, sier hun, og legger til at dette ikke betyr at de skal lage mindre innhold, men at de flytter oppmerksomheten til nett og mobil for å tilpasse seg nye medievaner.

DISTRIKTSSENDINGER: Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør for NRK. FOTO: NRK
DISTRIKTSSENDINGER: Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør for NRK. FOTO: NRK Vis mer

Få seere under 50 år

Gynnild-Johnsen forklarer at det i gjennomsnitt på landsbasis var under 50 000 seere under 50 år, som så på distriktssendingene som ble sendt klokken 18.45.

De aller fleste av de totalt 333 000 daglige seerne så ikke hele sendingen, men slo på like før Dagsrevyen.

- Også seere over 50 år flytter etter hvert sin oppmerksomhet over på nye plattformer. Det viser også medieundersøkelsen, og den aldersgruppen krever kvalitet, sier Gynnild-Johnsen.

Til Kringkastingsrådet

Tidligere bergensordfører Trude Drevland, som nå er blitt nytt medlem av Kringkastingsrådet, er også blant dem som har engasjert seg i omleggingen av distriktsnyhetene. I et innlegg på Facebook kalte Drevland omleggingen for både uakseptabel og latterlig.

KRINGKASTINGSRÅDET: Trude Drevland vil ta saken opp i Kringkastingsrådet. FOTO: NTB Scanpix
KRINGKASTINGSRÅDET: Trude Drevland vil ta saken opp i Kringkastingsrådet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Etter at hun skrev innlegget på Facebook om motstanden mot omleggingen, har hun fått massiv respons. Hun fortalte om flere tusen henvendelser fra forargede Facebook-venner som hun skulle ta med seg inn i Kringkastingsrådet, og hun har også oppfordret folk til å klage inn til rådet, skriver Bergensavisen.

Hun mener ikke det er en god grunn at undersøkelser viser at unge er mindre opptatt av lokale nyheter enn eldre.

- Skal man derfor underkjenne eldre seere, eller hva skal man gjøre? Jeg forbereder meg til å ta opp dette til debatt i rådet, uttalte Drevland til avisen fredag.

Fått 35 klager

Erik Skarrud, spesialrådgiver for Kringkastingsrådet, forteller at de hittil har fått inn 35 klager direkte til rådet.

- Vi har fått rundt 35 klager, så det er ikke så fryktelig mange. Det ser ut til at dette først og fremst er en debatt som foregår via leserinnlegg, i kronikkform og på sosiale medier, sier Skarrud til Dagbladet.

At et medlem av Kringkastingsrådet selv går ut og oppfordrer folk til å klage på en bestemt sak, synes han er helt greit.

- Det er ikke noe problem at rådsmedlemmer engasjerer seg i NRK. Det er bare bra, sier han.

Det er foreløpig ikke bestemt når neste møte i Kringkastingsrådet skal holdes.

Uro blant NRK-journalistene

Men det er ikke bare TV-seerne som regerer på omleggingen. Ifølge Richard Aune, leder for NRKs journalistlag, er det stor uro internt i redaksjonene på NRKs ulike distriktskontorer.

- Det er betydelig uro knyttet til omleggingen av distriktssendingene. Det er først og fremst fordi denne beslutningen ble tatt uten at de tillitsvalgte fikk mulighet til å drøfte saken, sier Aune til Dagbladet.

Han forteller at de fikk noe informasjon fra ledelsen i NRK før beslutningen ble tatt, men at de ikke fikk anledning til å komme med innspill i forkant av avgjørelsen.

- Norsk journalistlag sentralt har sett på saken, og mener at den er så alvorlig at de har valgt å klage NRK inn til Spekter, som er NRKs arbeidsgiverforening, sier Aune.

Aune presiserer at de respekterer at det er kringkastingssjefen som har programansvaret, men at endringer som får betydning for de ansattes arbeidstid og måten de jobber på, må drøftes med dem.

Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsdirektør i NRK, sier at de ansatte har sittet i grupper som har jobbet med omleggingen, men at de har vært med som ansatte og ikke som representanter for fagforeningen.

- Der dette har påvirket arbeidshverdagen har dette vært drøftet lokalt. Selvde beslutningen om å endre sendinger har ikke vært drøftet med fagforeningen, fordi det er en redaktørbeslutning, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!