STANDARD: Steen & Strøm åpnet i 1874 sitt nye stormagasin i tre etasjer for byens beboere og satte en moderne standard. Her fra førjula 1956. FOTO: NTB SCANPIX
STANDARD: Steen & Strøm åpnet i 1874 sitt nye stormagasin i tre etasjer for byens beboere og satte en moderne standard. Her fra førjula 1956. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Stormagasinene ble innredet som boltreplasser for det kvinnelige begjæret

Julehandelens klassiske katedraler.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Stormagasinene var varekulturens og modernitetens spydspisser. De ble katedraler over den nye varekulturen som vokste fram i annen halvdel av 1800-tallet.

De skulle være publikumsmagneter, men også bygg som markerte en bys storhet. De ble arnesteder for innovasjon og entreprenørskap, og de formet folks forestillinger om «det moderne».

At Steen & Strøm i 1874 åpnet sitt nye stormagasin i tre etasjer, var noe som definerte byens identitet som en moderne hovedstad. Men også landets urbane nestor, Bergen, fikk sitt varehus omtrent på samme tid, nemlig Sundt & Co, som åpnet sine nye lokaler i 1875.

Vestlig damemote

I 1852 var det som regnes som verdens første stormagasin blitt åpnet, Le Bon Marché i Paris. Siden skulle det bli flere slike grands magasins. Paris hadde da lenge vært sentrum for den vestlige damemoten. Ved Bon Marché satset man på volumsalg og noe lavere priser enn ved moteutsalgene. Det var fri adgang til butikken, slik at alle i utgangspunktet var velkomne - uten kjøpetvang.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn