Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

StormFångat av en stormvind

Svensk ungdomsfilm, og en kritikk av nummenheten som preger samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: DD jobber i den svenske avisen Nöjesguiden (Natt & Dag). Han er selvsikker, arrogant, snorter kokain i helgene og leverer ikke tilbake ting han låner av vennene sine. DD er en egosentrisk kjekkas, som føler at verden snurrer for ham. Likevel er han nummen. Han har heller ikke følelse i huden, og merker ikke at han for eksempel brenner seg. Plutselig vikler DD seg inn i et spill og en kamp om en mystisk firkantet boks. Det blir en kamp på liv og død, og ikke minst et dypdykk i eget sinn.

Prisvinner

Den svenske publikumsprisvinneren, «Storm», er mer moderne i filmspråket enn tidligere svenske filmproduksjoner, men den til tider «Matrix»-liknende historien er både filmens svakhet og styrke. Vendingene overrasker og interesserer, men filmens budsjett tillater ingen estetisk overbevisning. I stedet minner «Storm» tidvis om en voksenversjon av den anerkjente barnefilmen «Jim og Piratene».

Sjangerblanding

Regissøren roter seg også inn i sjangere, og man blir usikker på hva det er man ser. Er det scifi, eventyr, grøsser eller komedie? Filmen kunne med fordel vært to klyper mørkere i uttrykket. Samtidig blir filmens samfunnskritikk mer påtatt enn naturlig, og derfor tidvis tyngende. Men alt i alt er «Storm» en positiv affære, og en filmretning svensk film med fordel kan bygge videre på.