«Stormfulle høyder» har blitt Bollywood-musikal

Med sandstorm og kameler.

(Dagbladet.no): Emily Brontës roman «Stormfulle høyder» fra 1847 er en av de store klassikerne innen britisk litteratur. Den er en av de mest populære bøkene fra øyriket, og står også på pensumlista for mange litteraturstudenter.

Den har blitt vist som både film og teaterforestilling i svært forskjellige versjoner. Men versjonen som turnerer i Storbritannia nå, må være blant de mest spesielle.

Til ørkenen
Teaterkompaniet Tamasha har laget Bollywood-musikal av boka.

- Da manusforfatter Deepak Verma først kom til meg med ideen, var min første reaksjon: Tuller du? Men så tenkte jeg, hvorfor ikke? sier  Tamashas kunstneriske leder Kristine Landon-Smith til avisa The Guardian.

Forestillingen spiller mer på filmatiseringen fra 1939 - med Merle Oberon og Laurence Olivier i hovedrollene - enn på selve boka. Den har flyttet handlingen fra Yorkshire til Rajasthan-ørkenen, og inkluderer både sandstormer, kameler og hinduisme. Historien har blitt endret kraftig, og hovedpersonene Catherine og Heathcliff har fått nye navn.

- Passer godt
Men Heathcliffs utvikling fra foreldreløs gategutt til økonomisk uavhengig passer godt inn i det eldre, hierarkiske samfunnet i Rajasthan, mener Landon-Smith.

- Utviklingen reflekterer de økonomiske mulighetene innenfor det britiske Øst-India-kompaniet, sier hun til avisa.

Bollywood-versjonen av «Stormfulle høyder» blir vist på Oldham Coliseum Theatre fra 13. til 28. mars. Deretter drar forestillingen videre på turné rundt i Storbritannia. Se hele turnélista her.

Det er imidlertid ikke første gangen Bollywood har latt seg inspirere av historien. Filmen «Dil Diya Dard Liya» fra 1966 har også flere åpenbare bånd til den britiske klassikeren.

«Twilight» øker interessen
Boka opplever for øvrig fornyet interesse hos et yngre, fransk publikum for tiden. I den tredje boka i Stephenie Meyers suksesserie «Twilight», «Eclipse», framstår hovedpersonen Bella som en stor «Stormfulle høyder»-fan. Det førte ifølge Times Online til at salget av «Stormfulle høyder» økte med 50 prosent i Frankrike. Enda flere kjøpte boka etter at filmatiseringen av den første «Twilight»-boka kom på kino i år.

- Entusiasmen har ført til at mange bokhandler plasserer Brontë ved siden av Stephenie Meyer, og det har åpenbart oppmuntret folk til å kjøpe begge bøkene, sier en talskvinne for «Stormfulle høyder»s franske forlag.

Hun forteller at de har solgt like mange eksemplarer av klassikeren i løpet av årets to første måneder, som de vanligvis gjør i løpet av et helt år.

På Wikipedia finner du en liste over flere ulike adapsjoner som er laget av boka opp gjennom åra.