Stormfulle sumper

Fotogen, men ikke særlig nifs grøsser om voodoo-variant.

FILM: «Nøkkelen» er en gammeldags grøsser, med spøkelseshus, knirkende dører, stormende uvær og spøkelser i speilet. Men du hopper ikke akkurat i stolen av skremmende overraskelser.

Den britiske regissøren Iain Softley har funnet et svært fotogent spøkelseslandskap i sumpene utenfor New Orleans. Til den lokale Louisiana-folkloren hører også troen på voodoo, her utlagt som en mer folkelig trolldomsvariant kalt hoodoo.

Gode skuespillere er også hentet inn; Gena Rowlands og John Hurt spiller et eldre ektepar som bor i et øde og mosegrodd plantasjeslott. Hovedrollen som den eiegode pleiersken spilles av Kate Hudson, som er akkurat like storøyd som sin mor Goldie Hawn når problemene floker seg til.

Caroline (Hudson) skal pleie Ben Deveraux (Hurt) i hans siste dager slik at han kan dø hjemme hos kona Violet (Rowlands). Ben har fått slag under en tur opp i husets skumle loft; han er sengeliggende, stum og redd. Caroline blir utstyrt med universalnøkkelen til huset, og åpner dører der dagslys helst ikke skulle trenge inn.

Gradvis nøster hun opp en historie om djevelskap og rasistisk lynsjing i mørkeste sørstatstradisjon. Manusforfatter Ehren Kruger («The Ring») har hentet ut det cajunkulturen har å by på av svart magi og eksotiske besvergelsesritualer. Mye av dette er i dag blitt så turistifisert at det egner seg dårlig til å skremme.