Stormhygge

Et traust konsept som fungerer ypperlig.

BOK: Hvem har ikke bygd seg ei hule av puter og dyner og lekt at Den Store Stormen raser? Inne i hula er det varmt og trygt med mat og alt som trengs, kanskje litt godteri på ordentlig også. Utenfor er det bare vilt og farlig. Denne populære stemningsleken er det Grete Haagenrud har bygd sin siste historie om Johanne og Lyder på. I et forrykende uvær blir de to værfaste med 82 år gamle Konstanse på Fjelløya. Stormen blåser seg opp så tak og vegger flakser, men i kjelleren finnes nettopp den lune og trygge hula. Og så er det like før julaften...

Konseptet kan virke traust, men det fungerer ypperlig. Haagenrud vinner på å stå på sin frodige stil, godt forankret i virkelighetens spenninger og persongalleri. Hun har sansen for detaljene som bygger opp den inderlige kosestemningen i kjellerrommet. Gjentakelser og omstendelig fortelling i enkelte partier ødelegger ikke for inntrykket av solid forfatterhåndverk.

Et stort pluss skal denne boka ha for skildringen av den nære kontakten på tvers av aldersgrensene.

Dette er en leseropplevelse som byr på en befriende inkluderende holdning der barn er naturlig engasjert i de voksnes verden - og omvendt.