Storpriser til norske filmer

Sønner og Uro tok store priser i utlandet i går kveld. Regissørene jubler.

(Dagbladet.no): Regissør Erik Richter Strand hadde ikke en gang tenkt på noen takketale da han i går kveld fikk Dagbladet.no på tråden.

- Akkurat nå er jeg en veldig glad mann, jublet han mens han gikk mot rådhuset i Mannheim der han en snau halvtime senere mottok den prestisjetunge «Rainer Werner Fassbiner Prize» på Mannheim-Heidelberg internasjonale filmfestival for filmen Sønner.

- Vi var her i fire dager og viste filmen, og hadde reist videre til filmfestivalen i Stockholm da jeg i går kveld fikk en telefon, der vi fikk et diskret hint om at det kanskje var best å komme en tur tilbake, forteller Richter Strand.

Han og produsent Eric Vogel er jublende glade. At nettopp deres film fikkprisen - i skarp konkurranse med 19 andre - var helt uventet.

- Nei, vi kan jo ikke vente slikt. Dette er den første prisen vi får, og det er kjempegøy. Spesielt med tanke på filmen, som tar opp et vanskelig tema og krever litt av sitt publikum, sier regissøren til Dagbladet.no.

- Filmmiljøet i Norge har jo etterlyst film med noe på hjertet, og så kom vi med denne. Nå håper jeg prisen får folk til å gå og se den mens den fremdeles går på kino, oppfordrer han.

Hylles hos storebror

I Stockholm kunne regissør Stefan Faldbakken smile bredt fra scenen da han nesten samtidig mottok kritikerprisen «Northern Light Award» for kinosuksessen Uro under Stockholm Internasjonale Filmfestival.

PRISDRYSS: Sønner og Uro fikk begge prestisjetunge filmpriser i dag. De to norske suksessfilmene spås nå en stor festivalvinter.
PRISDRYSS: Sønner og Uro fikk begge prestisjetunge filmpriser i dag. De to norske suksessfilmene spås nå en stor festivalvinter. Vis mer

- Det her er utrolig gøy. Vi som står bak filmen ville så gjerne fortelle noe mer enn det filmen ble solgt for. At det nå er kritikerne som har stemt på oss er kjempedeilig. Utrolig flott, sier Faldbakken til Dagbladet.no, bare minutter etter at han stod på scenen.

Han er spesielt glad for at det skjer nettopp i Stockholm, der han begynte på filmskole for nøyaktig ti år siden. Han sier det hagler med lovord fra de svenske kollegene.

- De sier det er en film de ikke ville turt å lage i Sverige. Bare det å få en slik pris, og så mye oppmerksomhet, er kjempeheder. Sverige har jo tross alt vært som storebror å regne i filmsammenheng, sier han til Dagbladet.no.

Nå er han klar til å sprette korkene og starte festen sammen med kjente og mindre kjente filmfolk som feirer i Stockholm i kveld. Faldbakken legger ikke skjul på at han nå tror Uro kan vinne flere priser under festivalene filmen skal være med på utover vinteren.

- Det er i allefall det mange sier til oss her. Og jeg må gjenta at det varmer spesielt når det er et knippe internasjonale kritikere som enstemmig valgte oss. Da kan vi legge enkelte hjemlige kritikker bak oss, som den uforståelige slakten Bergens Tidende ga oss, sier Faldbakken stolt.

Storpriser til norske filmer
JUBLER: Uro-regissør Stefan Faldbakken sier prisen kom helt uventet, og jubler over at det nettopp var kritikerne som enstemmig plukket ut nettopp hans film. Uro fikk blandede kritikker i Norge, der den nærmest enten ble elsket eller hatet.
TUNGT TEMA: Sønner handler om pedofili, og pedofili er et krevende tema på film. Men regissør Regissør Erik Richter Strand <a href=www.dagbladet.no/kultur/2006/08/25/474856.html>fikk en femmer av Dagbladet</a>, og høster nå internasjonale priser.