Større enn Grand Prix

2003 VAR ET FANTASTISK år for Kurt Nilsen. Nå kan 2004 overgå alle hans villeste fantasier. Kurt Nilsen er i seiersrus, og måtte rusen vare lenge! Resten av Norge er også på et oppadgående kick. For dette er stort. Å være tv-seer og patriot ble en neglebitende og intens opplevelse. Finalen i Verdens-Idol var på høyde med de største prestasjonene vi har sett på tv i året som gikk, inkludert idrettsprestasjoner som Petter Solbergs rally-VM og Sigurd Pettersens hopptriumf i Garmisch-Partenkirchen.

Å GÅ TIL TOPPS i World Idol er langt større og viktigere enn å vinne Melodi Grand Prix. For mens den 48 år gamle slagerkonkurransen er gått ut på dato, og i ferd med å bli innhentet av MGP jr., gjør Idol deg til stjerne. MGP er populær underholdning, men hvilke artister bortsett fra Abba og et par til husker folk fra den kanten? Her hjemme har Kurt Nilsen, Gaute Ormåsen og David Pedersen, som fikk de tre beste Idol-plasseringene, solgt 150000 plater og er blitt stjerner.

I motsetning til MGP er Idol initiert av platebransjen. Opphavsmannen til talentkonkurransen, som har spredt seg til alle verdenshjørner, Simon Fuller, er identisk med han som skapte og ble søkkrik på Spice Girls. Idol-ideen ble solgt til et av verdens største plateselskap, BMG, som har arrangert dette i forskjellige land sammen med en kommersiell tv-kanal. Resten kjenner vi til. «Idol»-serien som startet for et år siden, ble en hit. I andre land har hysteriet rundt artistene vært av helt andre dimensjoner enn her hjemme.

IDOL-VINNERNE er dermed garantert suksess, og alle opplever å bli stjerne på hjemmebane. Amerikanske Kelly Clarkson er den av Idol-vinnerne som har fått det største navnet utenfor USA, ikke minst grunnet massiv tv-kampanje. Men så kommer altså hobbiten fra Norge/rørleggeren fra Bergen med vokalkraft og moser verdens ledende popnasjoner og blir Lord of the Sings . Det han ikke har i et popstjernepent ansikt, har han i sjarmen og stemmen. Med seieren i går må Idol-dommer og plateprodusent Ole Evenrud nok en gang bite i seg uttalelser om at Kurt var sjanseløs/ikke pen nok som artist.

KURT, QUO VADIS - hvor går du, Kurt? Hans manager Jan Fredrik Karlsen sier at det ikke ligger noen lovnader om å bli verdensidol, selv om han har prisen. Men BMG Norge har en cd, og den vil platedirektør Lena Midtveit lansere i utlandet. Og her må det smis mens seddelpressa er varm, for en ny generasjon Idolister står klar til å overta tv-ruta og fokuset. 2004 kan ta Kurt hinsides hans villeste og våteste popfantasier. Akkurat nå gleder vi oss med Kurt og gratulerer. Dette er utrolig morsomt.