Større grunn til bekymring hvis det ikke blir sammenslåing

Hvor ofte er man egentlig innom rådhuset?

Frykt for identitetstap: Motstand mot sammenslåing tror jeg handler om frykt for å miste innflytelse og identitet, skriver Anita Klette. Foto: Privat.
Frykt for identitetstap: Motstand mot sammenslåing tror jeg handler om frykt for å miste innflytelse og identitet, skriver Anita Klette. Foto: Privat.Vis mer
Meninger

En kommune skal ha sine innbyggere i fokus. For de fleste vil prisen på for eksempel kommunale avgifter ha større betydning enn hvor rådhuset er geografisk plassert. Hvor ofte er en innom rådhuset? Kommunene er villige til å dele på renholdspersonell, men ikke på ordføreren.

Kommunene er ofte flinke til å drive med organisering som skal effektivisere og spare penger, men da skal det ikke ramme administrasjonen. Frykten for å miste egne posisjoner kan ikke være avgjørende for om det blir sammenslåing eller ikke. Små kommuner vil ofte rammes av habilitetsreglene og en større kommune vil motvirke dette.

Motstand mot sammenslåing tror jeg handler om frykt for å miste innflytelse og identitet. Da må en tenke på at det i samarbeidets natur ligger å gi fra seg litt makt.

Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna utgjør Hald og har allerede samarbeidet på mange viktige områder, som barnevern og IKT-systemer. Vi har felles historie, og våre viktigste satsingsområder er samferdsel/kommunikasjon, havbruk/landbruk, turisme.

Hvis vi sammenligner oss med større byer når det gjelder pendlertid, har vi ingen grunn til å klage.

Jeg mener at det er større grunn til bekymring hvis det ikke blir sammenslåing. Ta for eksempel barnevern som har fire kommuner i et interkommunalt samarbeid, men hvor Leirfjord er vertskommune og hvor de andre medlemskommunene ikke har samme innsyn og innflytelse som Leirfjord. Ikke særlig demokratisk.

Et robust fagmiljø var en av begrunnelsene for å etablere et interkommunalt samarbeid. Kombinert med å spare de ansatte: å fatte vedtak i saker hvor de står i et forhold til sine klienter som ikke rammes direkte av inhabilitet men allikevel gjør at de ansatte kvier seg for å gå inn i sakene. Dette svekker rettsvernet til barn og unge.

Mange små kommuner står overfor store lokale utfordringer som de sammen kan løse bedre, som for eksempel sykehjem. Kamp for å beholde flyplass og sykehus er viktige kjepphester som vi har felles og kan kjempe for ilag. Vi er sterkere sammen.


Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.