Universitetet i Oslo (UiO) har ønsket å fortsette singletilværelsen, men har allerede fusjonert innenfor innovasjon. Foto: NTB Scanpix
Universitetet i Oslo (UiO) har ønsket å fortsette singletilværelsen, men har allerede fusjonert innenfor innovasjon. Foto: NTB ScanpixVis mer

Størrelse er helt avgjørende når det gjelder innovasjon

Hvorfor er ikke dette brakt inn i debatten om til dels tvungne ekteskap i universitets- og høyskolesektoren?

Meninger

Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad skriver 23. februar om risikoen for forhastede og til dels tvungne ekteskap i universitets- og høyskolesektoren. Universitetet i Oslo (UiO) har ønsket å fortsette singletilværelsen, selv om dette betyr at vi ikke lenger er størst. Men vi har allerede fusjonert innenfor innovasjon, der vi vet at størrelse er viktig. Hvorfor er ikke innovasjon brakt inn i debatten om struktur?

Størst er ikke nødvendigvis best når det gjelder forskning og utdanning. Men størrelse er helt avgjørende når det gjelder innovasjon og næringsbygging. Erfaringene fra utlandet er entydige: For å lykkes må innovasjonsselskapene kunne trekke på ideer fra en stor portefølje av forskningsprosjekter. Det skal mange ideer til for at én skal ta av og bli til et produkt eller prosess med stor nytteverdi for næringsliv og samfunn. Og mange ideer må håndteres for at innovasjonsapparatet skal bli godt og effektivt. Når det gjelder innovasjon er størst oftest best.

Dette var motivasjonen for at Universitetet i Oslo (UiO) og Helse Sør-Øst tok grep og slo sammen sine innovasjonsselskaper til ett stort. Det fusjonerte selskapet heter Inven2 og ble etablert for fem år siden. Det eies av Oslo universitetssykehus (OUS) og UiO i fellesskap og er allerede blitt ledende i Norden. Her skapes nye arbeidsplasser, og det bidrar til helse og til teknologiutbredelse. Medikamentet Xofigo - mot prostatakreft - er et eksempel. Det er utviklet fra Kjemisk institutt ved UiO og OUS, Radiumhospitalet og har skapt nærmere 160 nye arbeidsplasser. Produktet ble lisensiert inn av Bayer, og senere ble selskapet, Algeta, overtatt av Bayer for 17,6 mrd. kroner. Arbeidsplassene blir i Norge, og Bayer bygger nå opp kompetanse her i landet. Inven2 mottok i 2014 260 nye ideer og 52 av disse munnet ut i nye selskaper eller nye teknologilisenser. Satsingen på livsvitenskap vil gi et ytterligere løft til innovasjon for helse.

Fremragende forskning gir fremragende innovasjon, og de gode ideene kommer svært ofte fra grunnforskningsprosjekter initiert av forskerne selv. For å ta ut det store innovasjonspotensialet må vi se på både rammebetingelser og struktur. Institusjoner som hver for seg er for små til å bygge god nok ekspertise rundt mange nok ideer, bør søke samarbeid med andre, og vi bør se på mulighetene for spesialisering inn mot spesifikke fagområder som livsvitenskap og teknologi. Det er besynderlig at innovasjon er utelatt i debatten om struktur siden det nettopp er innovasjon som kan tjene på en omstrukturering og arbeidsdeling. Innovasjon hører hjemme i strukturdebatten fordi her betyr størrelse mye.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.