DEBATT

Debatt: Integrering

Størrelsen på lommeboka påvirker toleransen

Å ta vare på den norske modellen er det beste virkemidlet vi har for å sikre god integrering. Det bekrefter Brochmann 2-utvalgets utredning om langsiktige konsekvenser av høy innvandring.

Syssel: Når arbeidsledigheten i dag er tre ganger høyere blant innvandrere sammenliknet med den øvrige befolkningen, påvirker det på lønnsforskjellene mellom de to gruppene, skriver innleggsforfatteren. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Syssel: Når arbeidsledigheten i dag er tre ganger høyere blant innvandrere sammenliknet med den øvrige befolkningen, påvirker det på lønnsforskjellene mellom de to gruppene, skriver innleggsforfatteren. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kort sagt går det stort sett bra med integreringen av innvandrere i Norge. Mange innvandrere kjøper seg egen bolig, skaffer seg jobb med god inntekt og oppgir at de har en rimelig høy tilhørighet til Norge. Selv om det er et kompetansegap mellom innvandrere og den øvrige befolkningen, er innvandrere blant annet overrepresentert blant de høyt utdannende. Vår modell funker godt.

ARBEIDERPARTIET: Abdullah Alsabeegh, medlem, Oslo bystyre. Foto: Oslo kommune / Sturlason 
ARBEIDERPARTIET: Abdullah Alsabeegh, medlem, Oslo bystyre. Foto: Oslo kommune / Sturlason  Vis mer

Blant de viktigste bærebjelkene i den norske modellen er høy deltakelse i arbeidslivet, lave inntektsforskjeller og stabil økonomi. I Brochmann-utvalgets utredning nevnes det at innvandrere mister jobben lettere enn den øvrige befolkningen i nedgangskonjunkturer, og at innvandrere som er arbeidsledige har mindre sannsynlighet for å komme tilbake i arbeid når konjunkturene snur.

Vi vet også at varig arbeidsledighet er hovedårsaken til lav inntekt. Når arbeidsledigheten i dag er tre ganger høyere blant innvandrere sammenliknet med den øvrige befolkningen, påvirker det på lønnsforskjellene mellom de to gruppene. I en situasjon med ustabil økonomi er innvandrere mest utsatt.

Ustabil økonomi og høy arbeidsledighet virker også på holdningene til innvandring. I land med høy arbeidsledighet er skepsisen mot høy innvandring størst, særlig hvis det allerede bor høy andel innvandrere i landet. Det bekrefter en norsk studie fra 2016 som er omtalt i Brochmann-utvalgets utredning. Satt litt på spissen: Størrelsen på lommeboka påvirker toleransen.

Svekkelse av arbeidstakernes rettigheter og høy arbeidsledighet som vi har vært vitne til de siste åra styrker ikke den norske modellen. Enkelte bydeler i Oslo sliter med like stor arbeidsledighet som det kriserammede Sørvestlandet. Raymond Johansen-byrådet har intensivert innsatsen mot arbeidsledigheten, men for den blåblå regjeringen har flere arbeidsplasser ikke vært en prioritet.

For meg er god integreringspolitikk lik det å ivareta den norske modellen. De langsiktige konsekvenser av høy innvandring, som Frp's Listhaug var opptatt av å finne ut av, er avhengig av hvilken politikk vi har for å sikre en sterk fellesskole, god likestilling og trygg økonomisk styring. Det vil en ny regjering med Arbeiderpartiet sørge for.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer