Storsalg

I Danmark har Erik Fosnes Hansen (34) toppet bestselgerlista i fire uker på rad. I Nederland ble Linn Ullmann (33) trykt opp i nytt opplag etter to dager. Nå lanseres de to norske forfatterne over hele Europa.

Både Erik Fosnes Hansens «Beretninger om beskyttelse» og Linn Ullmanns debutroman «Før du sovner» har suksess utenfor Norges grenser. Linn Ullmann er allerede solgt til atten land, Fosnes Hansen til ti.

- Jeg er kjempesmigret og glad over responsen. Selv om min forrige roman ble en internasjonal suksess, var det ingen selvfølge at jeg skulle klare å følge den opp, sier Erik Fosnes Hansen.

Forfatteren er for øyeblikket i Danmark, der han har ligget på toppen av bestselgerlistene i fire uker. Tidligere toppet Ullmann i landet.

USA og Færøyene

I forrige uke ble Linn Ullmanns «Før du sovner» utgitt i Nederland, og allerede etter to dagers salg i nederlandske bokhandlere ble den trykt i nytt opplag.

I løpet av sommeren kommer boka i Sverige og Finland, og på løpende bånd følger Tyskland, USA, England, Italia, Frankrike, Portugal, Island, Hellas, Spania, Latvia, Færøyene, Tyrkia, Ungarn og Israel.

- Svenskene har store forventninger til «Før du sovner». De ser jo på Linn Ullmann som halvt svensk, sier redaksjonssjef i Tiden Norsk Forlag Per Bangsund.

Den amerikanske oversettelsen er klar i disse dager, og til høsten skal Linn Ullmann turnere ti store amerikanske byer, både på øst- og vestkysten. Hun skal også til Canada.

Trenger ferie

Fosnes Hansens over 500 sider tunge bauta skal i første omgang ut i Tyskland. Her er den trykt i 100000 eksemplarer, og det er forventet at den vil toppe salgslistene. Etter hvert følger Frankrike, USA, Sverige, Finland, Spania, Nederland, Italia og Litauen.

- Nå trenger jeg ferie, innrømmer Erik Fosnes Hansen.

De siste åra har han trålet verden på kryss og tvers for å snakke og lese høyt fra sin forrige bestselger «Salme ved reisens slutt», som er oversatt til 30 språk. Den etterspurte forfatteren har ikke hatt ferie på to år.

Den 15. august møtes Linn Ullmann og Erik Fosnes Hansen i Skottland, under den norske forfatterdagen i Edinburgh.

STORSALG: Erik Fosnes Hansen.