BOLIGPOLITIKK: Byrådet klarer uten eiendomsskatt å sette av over 2 milliarder kroner frem mot 2018 til kommunale boliger, skriver Øystein Eriksen Søreide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BOLIGPOLITIKK: Byrådet klarer uten eiendomsskatt å sette av over 2 milliarder kroner frem mot 2018 til kommunale boliger, skriver Øystein Eriksen Søreide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Storsatsing på kommunale boliger — uten eiendomsskatt

Bjørnar Moxnes tar feil.

Meninger

Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes understreker i Dagbladet 3.august at Rødt går inn for eiendomsskatt. Han er ikke alene om dette, alle partiene på venstresiden ønsker å innføre skatt på både folks hjem og på næringseiendom.

Oslo Høyre og de andre borgerlige partiene har på sin side sagt klart nei til eiendomsskatt. Kommunen har lavest gjeldsgrad av de store byene og det er allerede dyrt nok å bo i Oslo. Derfor sier vi nei, fordi vi vet at Oslo kan styres godt uten å ilegge innbyggerne ekstra belastende skatter.

Rødt-leder Moxnes blander inn kommunale boliger i debatten om eiendomsskatt. Men han virker ikke å ha fått med seg at byrådet med boligbehovsplanen som ble vedtatt i 2013 har igangsatt en historisk satsning på kommunale boliger.

Fordi byrådet og prioriterer trygg økonomisk styring av byen , klarer vi uten eiendomsskatt å sette av over 2 milliarder kroner frem mot 2018 til dette formålet. En storstilt og nødvendig sosial satsning for Oslo.

Moxnes hevder så feilaktig at Oslo kommune tar ut utbytte fra leieinntektene de krever inn fra beboerne i kommunale boliger, og at det nærmest er slik at vi krever inn en «eiendomsskatt» fra økonomisk vanskeligstilte. Det er feil. Utbyttet som kommunen tar ut går i hovedsak ut igjen til sosiale boligvirkemidler, som blant annet inneholder bostøtte for leietakere i kommunale boliger. Altså til å redusere den faktiske husleien til beboere i kommunal bolig.

Det må også fremheves at Boligbygg, som profesjonelt forvalter alle kommunale boliger i Oslo kommune, har et offensivt vedlikeholdsprogram. Da Boligbygg overtok ansvaret for de kommunale boligene i 2004, var vedlikeholdsetterslepet stort. Det beregnede vedlikeholdsetterslepet er redusert fra 2,3 milliarder til 500 millioner kroner. Blant annet er over 3000 bad pusset opp, i tillegg til en lang rekke tiltak for helse, miljø og sikkerhet, tak, fasader, oppganger og uteområder.

Moxnes snakker om at venstresiden går til valg for en moderat skatt, men Ap har allerede brukt opp skatten på sine valgkampløfter, og så kommer SV, Rødt og MDG med sine egne valgkampløfter på toppen. Alle skjønner at i dette spillet blant venstresidens overbudspartier, så vil eiendomsskatten raskt øke. 

Som OBOS skriver i et notat fra juni i år hvor de fraråder eiendomsskatt i Oslo: «all erfaring tilsier at når en slik skatt først er innført, så er terskelen mye lavere for å øke skattenivået, for eksempel ved å redusere bunnfradraget og øke satsen».

Høyre er imot eiendomsskatt fordi dette er en usosial skatt som rammer blindt uten tanke på betalingsevne. Uansett om du er direktør, alenemor eller minstepensjonist, betale må du. For enkelte kan regningen til slutt bli for stor. Eiendomsskatt i Oslo er en dårlig idé for byen og en dyr idé for velgerne. Derfor sier Oslo Høyre nei. Fordi det er mulig å levere velferdstjenester av høy kvalitet uten å øke skatten for vanlige mennesker. Det borgerlige byrådet har som sagt igangsatt den største satsingen på kommunale boliger siden krigen — uten eiendomsskatt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.