Storsatsing på Solstad-film

Dag Solstads bok om gymnaslærer Pedersen skal bli spillefilm. Den kan fort bli dyr, forteller produsenten.

(Dagbladet.no): Det er filmselskapet Motlys som vil lage filmen. De har fått manusforfatteren Hans Petter Blad til å utarbeide endelig manus. Blad er kjent for filmen «Schpaa» og boka «I skyggen av små menn midt på dagen», som også er satt opp på teaterscenen.

- Det er riktig at noen har fått tillatelse til å utarbeide manus, og det er positivt. Men i utgangspunktet er jeg svært lite interessert i at bøkene mine skal filmatiseres. Jeg synes folk kan nøye seg med bøkene, jeg, sier Solstad til Dagens Næringsliv.

Bokas fulle tittel er «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land». Den kom i 1982 og handler om gymnaslærerens liv med AKP (m-l).

Eia trekker seg

Harald Eia har tidligere vært involvert i prosjektet, men har hoppet av prosjektet på grunn av tidsmangel. Eias plan var å filmatisere boka som en falsk dokumentar om syttitallet og AKP (m-l).

- Solstad digget det, han. Jeg tror han likte at det var noe syttitallsaktig over prosjektet da han fikk vite at vi skulle lage det som en dokumentarfilm, forteller Eia til Dagens Næringsliv.

Med Eias avskjed fra prosjektet skrinlegges også dokumentarplanene, og filmen blir en mer tradisjonell fiksjonsfilm.

Dyr filmatisering

Produksjonsselskapet Motlys forhandler ifølge Dagens Næringsliv med en «kjent og erfaren norsk regissør» om regijobben. Rollelista er ikke klar, og heller ikke budsjettet.

Produsent Ørjan Karlsen i Motlys forteller imidlertid at «Gymnaslærer Pedersen» nok vil bli dyrere enn de fleste norske spillefilmer som lages for tida, av den grunn at syttitallet skal gjenskapes.

Sånn sett er de avhengige av mye offentlig støtte. Norsk Filmfond har stilt seg bak filmen med et såkalt intensjonsbrev til prosjektet. Dersom alt går som planlagt vil Motlys dermed motta produksjonsstøtte til filmen i løpet av sommeren.

Les mer om Solstad!

NÅ: Dag Solstad synes egentlig folk bør nøye seg med bøkene, men mener det er positivt at gymnaslærer Pedersen snart skal vise seg fra filmlerretet.
FØR: Dag Solstad på høsten 1982, da han ga ut «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land».