Storsatsning på Tøyen

Levekårsutfordringer løses ikke ved et håndslag, og flere av tiltakene kommunen skal i gang med er langsiktige.

SNARLIG FORBEDRING: «Tøyensatsningen vil allerede fra denne høsten bidra til at området kan realisere sitt potensiale som et av de mest attraktive boområdene i byen», skriver forfatterne. Bildet er fra musikkfestivalen «Miniøya» som avholdes på Tøyenparken. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SNARLIG FORBEDRING: «Tøyensatsningen vil allerede fra denne høsten bidra til at området kan realisere sitt potensiale som et av de mest attraktive boområdene i byen», skriver forfatterne. Bildet er fra musikkfestivalen «Miniøya» som avholdes på Tøyenparken. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

I Dagbladet 16.juni deler Helge Renå noen betraktinger rundt utviklingen på Tøyen. Vi deler Renås analyse av utfordringene, og er derfor stolte av at bystyret har vedtatt en omfattende satsning i området.

Levekårsutfordringer løses ikke ved et håndslag, og flere av tiltakene kommunen skal i gang med er langsiktige. Områdesatsningen på 25 millioner i året i fem år vil bidra til å gjøre Tøyen til et bedre sted å bo. Vi inviterer staten til bidra med et tilsvarende beløp, og ettersom dette er et tverrpolitisk initiativ fra bystyret, er det grunn til å håpe på at dette vil komme på plass uavhengig av høstens valgresultat. Vi ser imidlertid behovet for å komme igang raskt, og vedtok i revidert budsjett for 2013 å starte dette arbeidet umiddelbart.

Renå lister opp en rekke tiltak han mener er de mest presserende for Tøyen, og vi ser at hans forslag samsvarer med flere av elementene vi har blitt enige om i bystyret. Antallet kommunale boliger på Tøyen skal reduseres gjennom salg og omgjøring til studentboliger, og satsningen på kultur og kunnskap rettes mot barn og unge. I samarbeid med universitetet, Tøyen skole, bydelsutvalget og Oslo musikkskole vil vi skape et attraktivt tilbud til barna som bor på Tøyen, blant annet opprettelse av en ny kulturstasjon. En viktig del av avtalen er også at kommunen skal ta en gjennomgang av rus- og psykiatritilbudet som er lokalisert på Tøyen, med sikte på å flytte tilbud til andre steder av byen.

Renå har rett i at utviklingen på Tøyen må skje gjennom en helhetlig plan. Det er en rekke tiltak i Tøyensatsningen som krever utredning, herunder badeland, oppgradering av T-banestasjonen og Tøyensenteret og sammenhengende grøntområde over Finnmarksgata. Vi vil sørge for at planleggingen og utføringen av disse tiltakene skjer på en koordinert og sammenhengende måte.

Disse fysiske tiltakene vil kanskje ikke ha en direkte innvirkning på levekårene på Tøyen, men det er belegg for å si at oppgraderinger av det fysiske bomiljøet har positive effekter, for eksempel redusert kriminalitet og økt stolthet over eget nabolag. Renås' ønske om å styrke Grønland politistasjon får ikke bystyret fulgt opp selv, men vi er enige i behovet, og vil arbeide for at Stortinget og Regjeringen prioriterer det.

Engasjementet for Tøyen er stort, og vi har forståelse for at beboerne i området er utålmodige. Tøyensatsningen vil allerede fra denne høsten bidra til at området kan realisere sitt potensiale som et av de mest attraktive boområdene i byen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.