DEBATT

Debatt: Asylpolitikk

Storskog endret asylpolitikken

Med endringer i regelverk og praksis fra november 2015 har norske myndigheter med viten og vilje utestengt flyktninger fra rettigheter de har etter internasjonale konvensjoner.

TOMT: En avtale med russiske myndigheter om at ingen asylsøker uten visum til Norge eller Schengen skulle slippe fram til den norske grensa har resultert i at det fra 30. november 2015 knapt har kommet en eneste asylsøker over grensa ved Storskog. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TOMT: En avtale med russiske myndigheter om at ingen asylsøker uten visum til Norge eller Schengen skulle slippe fram til den norske grensa har resultert i at det fra 30. november 2015 knapt har kommet en eneste asylsøker over grensa ved Storskog. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er i dag tilnærmet umulig for flyktninger å søke beskyttelse ved den norsk-russiske grensa på Storskog, selv om Russland ikke kan regnes som et trygt tredjeland for flyktninger.

NOAS og Helsingforskomiteen utgir i dag to rapporter som dokumenterer at både Norge og Russland undergraver asylinstituttet og bryter FNs flyktningkonvensjon, og at mye skyldes endringer som kom i kjølvannet av de nesten 5500 asylsøkerne som kom over Storskog høsten 2015. Vi oppfordrer regjering og storting til å gjenåpne asylinstituttet ved den norsk-russiske grensa, og å omgjøre lovendringer som i dag gjør det mulig å avvise asylsøkere til tredjeland hvor de ikke har reell tilgang til asylprosedyre og flyktningstatus – slik tilfellet er i eksempelvis Russland.

Ved den norsk-russiske grensa er Norge et nordlig førsteland for det europeiske Schengen-grensesamarbeidet. I tråd med ansvarsfordelingen innen Dublin-systemet har Norge ansvar for å behandle asylsaken til alle søkere som registreres med Norge som sitt europeiske førsteland. Norske myndigheters «løsning» for å unngå å bli et slags «Hellas i nord», var en omskrivning og oppsmuldring av vårt nasjonale ansvar for mennesker på flukt. Norges generalkonsul i Murmansk hevdet overfor NTB tidlig i november 2015 at asylsøkerne som kom over Storskog var «migranter med en eller annen form for oppholdstillatelse i Russland» som «skiller seg fra flyktninger med reelt beskyttelsesbehov».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer