Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Storslagen bok med den danske serien «Willy på eventyr»

Wandrups utvalgte: Tegninger gikk tapt da Allers hus i København ble sprengt av Gestapo.

HARRY NIELSEN tegnet denne forsiden til et eget hefte med serien «Willy på eventyr» i Danmark. En ny bok har samlet alle tilgjengelige striper av den sagnomsuste tegneren, som ga seg i 1947.
HARRY NIELSEN tegnet denne forsiden til et eget hefte med serien «Willy på eventyr» i Danmark. En ny bok har samlet alle tilgjengelige striper av den sagnomsuste tegneren, som ga seg i 1947. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEGNESERIE: Danskene er flinke til å hylle sine serietradisjoner. Ikke minst er den utsøkt tegnede serien «Willy på eventyr», i sin tid trykt i Norge av Allers, feiret med påkostede utgivelser. Boka «Willy på eventyr 1941-1947» gjengir serien slik den ble fulgt opp av tegneren Harry Nielsen i krigsåra.

NY BOK: Her er samtlige tegninger av Harry Nielsen samlet, også striper som man trodde var tapt.
NY BOK: Her er samtlige tegninger av Harry Nielsen samlet, også striper som man trodde var tapt. Vis mer

Lars Jakobsen har skrevet en glimrende innledning om Willy, som så dagens lys i England i 1923. I 1941 ble den stanset på grunn av papirmangel i hjemlandet. Dermed ga Familie Journalen i Danmark Nielsen oppgaven å følge opp. Hans sju år ved tegnebrettet er dokumentert i den flotte boka til Forlaget Fabel. Dette er eventyr i tidas ånd. Willy er en blanding av Lyn Gordon, Indiana Jones og Henry Morton Stanley der han farer omkring på kloden. Jungelen eller verdensrommet, Willy og hans følge takler enhver situasjon.

Forlaget har samlet tegninger som har vært ansett for tapt, for eksempel da Gestapo sprengte Allers’ bygning i lufta i 1944. Også en 32 siders avslutning, som bare ble trykt i Sverige, er med her.

NORSK UTGAVE: Willy-heftet fra 1966 er et samlerobjekt blant tegneserieelskere.
NORSK UTGAVE: Willy-heftet fra 1966 er et samlerobjekt blant tegneserieelskere. Vis mer

Etter 1947 ble serien fortsatt av Aage Grauballe og Tage Andersen. Også disse seriene er tilgjengelige i nye, fantastiske utgaver. I Norge ble «Willy på eventyr» foruten Allers trykt i bladet Skippern. Eventyret «Rompiraten» kom som et eget hefte i 1966. De nye danske Willy-bøkene er tilgjengelige i landets beste tegneseriehandel, Tronsmo i Oslo.

Hele Norges coronakart