Storslått Enquist

Etter en uvanlig sterk leseropplevelse med Per Olov Enquists forrige roman, den besettende «Livlegens besøk» fra 1700-tallets blodige hoffliv, er det med stor spenning man gir seg i kast med «Lewis reise».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Også her gjelder det autentiske, historiske hendelser, om enn i mindre storslåtte omgivelser. Men anlagt på minst like ambisiøst vis, og på det åndelige plan med desto større perspektiv. Det handler om pinsebevegelsens, Filadelfias, framvekst i Sverige, fra den beskjedne begynnelse rundt forrige sekelskifte og videre opp mot midten av det 20. århundre. En mektig historie, om en berusende vekkelsesbølge fra de lavere samfunnslag - som i internasjonal målestokk rev med seg hundretusener og millioner av søkende sjeler. Men først og fremst er det fortellingen om to sterke personligheter.

I DEN SVENSKE pinsebevegelsens sentrum sto den fromme, men maktorienterte forkynneren Lewi Pethrus, og den berømte og i utgangspunktet ganske dekadente dikteren Sven Lidman. Førstnevnte var bevegelsens grunnlegger, mens Lidman ble frelst på et langt seinere tidspunkt. På 1920- og 30-tallet, gjennom mer enn femten år, var de uatskillelige venner og krigsbrødre for troen. Den ene en rasjonell organisator, den andre en ustrukturert, men sjarmerende diktersjel. Men begge er altså inderlig frelst, og medrivende personligheter på hvert sitt vis. Det er i spenningen mellom disse to at bokas drama vokser fram, parallelt med framveksten av det moderne Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer