Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Storslått fra Einar Stray Orchestra

Maler med bred pensel på «Politricks».

DJERVERE: «Politricks» er Einar Strays (til høyre) andre album, og det første med eget Orchestra. Foto: Simon Skreddernes
DJERVERE: «Politricks» er Einar Strays (til høyre) andre album, og det første med eget Orchestra. Foto: Simon Skreddernes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBUM: Einar Stray ep-debuterte med «Favors And Fields» i 2008 og albumdebuterte tre år seinere med «Chiaroscuro», som også ble utgitt i Europa og fikk bra mottakelse.

Djervere uttrykk Siden den gang er soloartisten blitt et band, samtidig har det skjedd mye med uttrykket. Det er fastere, mektigere og framfor alt djervere.

Det er vel et stykke igjen til vi kan kalle det Sandvika-bølgen, men Stray har en del felles med en annen artist fra samme bærumsby, Jens Carelius og hans nye band Atlanter - kanskje først og fremst et ønske om å eksperimentere med musikalske uttrykk.

Elegant arrangert Jeg hører et band som har vokst mye på de tre åra siden albumebuten.

Den litt prøvende stilen fra den er her utviklet og omsatt i elegant arrangert og produsert pianopop og orkestrert pop - storslått og passe pompøst.

Cello og fele Ofelia Østrem Ossums cello og Hanna Furuseths fele er dominerende - og viktige - i det lydbildet som skapes, mens Stray (piano/gitar), Simen Aasen (bass) og Lars Fremmerlid (trommer) kompletterer.

Størst er lydbildet i blodfulle «Pockets Full Of Holes» og avsluttende (og støyflørtende) «Envelope», mens du helt i den andre enden musikalsk finner den dempede a capella-låten «For The Country». Taffelaktige «Aleksander» er et sted midt imellom, og understreker spennet i registeret.

Storslått «Politricks» er ikke så «dramatisk» som for eksempel hos Rufus Wainwright, men kombinerer naiviteten til amerikanske Sufjan Stevens og storslåttheten til islandske Sigur Ros.

Einar Stray er også blitt sammenliknet med norddnorske Moddi, men det går mer på stemning enn det storslått orkestrale.  Dessuten har de spilt i hverandres band.

I bunnen aner jeg også en fascinasjon for progrocken fra 70-tallet. 

Einar Stray Orchestra har allerede turnert mye i Europa, og nå står en rekke nye jobber for tur. I Norge får en rekke byer besøk etter starten på Trøndertun i Melhus 4. september, før Europa venter igjen.

Store tanker Også tekstlig har Stray mye på hjertet, og «Politricks» blir blant annet framstilt som kritikk av Norge som fredsnasjon, «et land som deler ut fredspriser med en hånd og krigsvåpen med den andre, og som bygger sin ekstreme velstand på skitten oljevirksomhet», som bandet skriver i infoskrivet.

«Politricks»

Einar Stray Orchestra

5 1 6
Plateselskap:

Riot Factory / Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Ros også til Hasse Rossbach (Team Me / Moddi / Superfamily), som har lost det hele i land i produsentstolen.

image: Storslått fra Einar Stray Orchestra

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!