Filmanmeldelse: «De åtte fjellene»

Storslått og rørende

«De åtte fjellene» handler om å henge på fjellet sammen med sin bestevenn, et bål og ei flaske grappa.

FJELL OG MENING: «De åtte fjellene» er en intim fortelling om to kamerater som finner sammen på fjellet og meningen med livet. Foto: Selmer Media
FJELL OG MENING: «De åtte fjellene» er en intim fortelling om to kamerater som finner sammen på fjellet og meningen med livet. Foto: Selmer Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Iblant kan sesongbaserte vennskap med tilfeldige jevnaldrende, enten de befinner seg på hytta eller i foreldrenes hjemland, gjøre så stort inntrykk at de blir værende med oss gjennom resten av livet. På godt og vondt selvfølgelig, men det kan likevel ende opp med å gi oss en helt ny retning i livet, og svaret på hva det virkelig vil si å være en ekte venn.

«De åtte fjellene» er en episk film om nettopp dette, lagt til den italienske fjellheimen. En rørende berettelse om to menn som evner å ha kameratslig kjærlighet for hverandre, uten noensinne å uttrykke den verbalt, og som til slutt blir revet fra hverandre på brutalt vis.

Finne på sprell

Adaptert fra en roman av Paulo Cognetti, starter historien med at vi følger den reserverte, tolv år gamle Pietro (Lupo Barbiero) fra Torino. Sammen med foreldrene tilbringer han en sommer i de italienske alpene, hvor han møter den jevnaldrende gutten Bruno (Cristiano Sassella). Bruno er det siste gjenværende barnet i et område mange familier allerede har flyttet fra, for å bosette seg i byene. Bruno bor hos slektninger. Moren er død, og faren er fremmedarbeider i utlandet, men Bruno trives med å melke kyr, gjete dyr og finne på sprell sammen med en etterlengtet kamerat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.