Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Storslått om Afrika

Postkolonialt epos om Kongo, sett fra en preget misjonærfamilies ståsted.

Det er mye en kan fokusere på i amerikanske Barbara Kingsolvers roman fra 1998. På over 500 sider forteller hun om postkolonial historie, vestlig utsuging av Afrikas naturressurser, en familie i oppløsning, kristen fundamentalisme og raseproblematikk. Blant annet.

«Han sa ofte at han så seg selv som kapteinen på et synkende virvar av kvinnelige sjeler.» Dette er Nathan Price fra sørstatene, en desperat og harm baptistpastor som tar med seg kone og fire døtre til belgisk Kongo i 1959. Misjonærfamilien får livet sitt endevendt i løpet av 17 måneder i Afrika. På hver sin måte blir de oppslukt av den fremmede kulturen, og livet skal aldri mer bli som før. Nathan ser på seg selv som evig og alltid overhode i familien.

Han avtegnes etter hvert som en intolerant og selvtilstrekkelig tyrann. Familien lider på hver sin måte under hans tyranni. De klarer til slutt å rive seg løs fra ham, men hersingen har satt sine spor, som Afrika har satt sine.

Fem synsvinkler

Forfatteren pendler mellom å fortelle om store politiske linjer i Kongos historie, og private meddelelser fra et familieliv. De to perspektivene blir etter hvert uløselig bundet sammen.

Historien blir presentert fra fem forskjellige synsvinkler og over et tidsrom på ca. 30 år. Orleanna Price og hennes fire døtre gir hver sin versjon av livet i Afrika. De samme hendelsene ses på fem ulike måter, et spennende fortellerteknisk grep. Price-jentene representerer hvert sitt filosofiske og psykologiske ståsted.

I et historisk perspektiv handler det om diamanter, gull og slaver i bytte mot litt misjon om en Gud som ikke har større nytteverdi enn litt atspredelse i en hverdag som er preget av kampen for å overleve. Frykten for giftdrepende slanger og trær er og blir større enn frykten for å ikke få syndenes forlatelse.

Stemningsmettet

Luktene, heten, det klamme regnet, lydene av trommer og sang, sørgende mødre, insektenes og slangenes raslende lyder og malariaens febertokter: Kingsolver skaper en stemningsmettet atmosfære.

Historien er drivende godt fortalt og ikke til å legge fra seg. Dette er en eksotisk invitt til Afrika, der smerten over lidelse og død er nærværende, på linje med håpet om å få nok mat og tilstrekkelig helbred.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media