Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Storslått

Intelligent og imponerende.

BOK: Et maleri fra 1400-tallet, et halvferdig sjakkparti og flere uforklarlige mord er tema for spanske Arturo Pérez-Revertes elegante og intelligente mysterium, opprinnelig utgitt i 1990 - nå endelig tilgjengelig på norsk.

Arturo Pérez-Reverte er en av Spanias mest kjente og populære forfattere, med en rekke finurlige mysterier bak seg. Fra før finnes bare «Trommeskinnet» fra 1995 på norsk, en krim om en agent fra pavens etterretningstjeneste.

«Det flamske maleriet» var Pérez-Revertes gjennombruddsroman, og den har kunsthistorikeren Julia i hovedrollen. Hun arbeider med å restaurere maleriet «Sjakkpartiet» av Pieter van Huys, og blir fascinert av de to sjakkspillerne og den mystiske kvinnen i bakgrunnen. Hun får en professor i kunsthistorie til å forske i maleriets historie, og han oppdager at den ene spilleren, ridderen Roger de Arras, ble myrdet to år før bildet ble malt. Julia avdekker også en inskripsjon på latin: Quis necavit equitem - Hvem drepte ridderen? Og oppi alt dette blir kunstprofessoren funnet drept.

Julia og hennes venner - antikvitetshandleren César og galleristen Menchu Roch - bestemmer seg for å grave dypere i mysteriet og får sjakkyndige Munoz til å gjenskape partiet som van Huys har malt.

Det sier noe om Pérez-Revertes skriveferdigheter at han får dette imaginære sjakkmysteriet til å nå samme høyder som en intens thriller hvor det handler om liv og død. Det skjer langt mer brutale ting i boka, men ingenting kan måle seg med Munoz' nervepirrende bevegelser på sjakkbrettet.

«Det flamske maleriet» er en tvers gjennom imponerende roman, og man behøver ikke være verken kunst- eller sjakkekspert for å sette pris på den. Men det er en fordel å like mysterier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling