Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marie Fredriksson (1958-2019)

Størst etter Abba

Marie Fredriksson var soloartisten som ble verdensstjerne med Roxette.

DØDE I GÅR: Marie Fredriksson (61) hadde en karriere som soloartist, men vil først og fremst bli husket som medlem av duoen Roxette sammen med Per Gessle. Foto: Britta Pedersen / DPA / AFP / NTB Scanpix
DØDE I GÅR: Marie Fredriksson (61) hadde en karriere som soloartist, men vil først og fremst bli husket som medlem av duoen Roxette sammen med Per Gessle. Foto: Britta Pedersen / DPA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Nyheten om Marie Fredrikssons død kommer ikke som noen stor overraskelse. I mange år levde hun - mot alle odds - på lånt tid.

Hjernesvulst

Allerede i 2002 ble hun rammet av en hjernesvulst som ga henne kort tid å leve. Tre år seinere ble hun erklært frisk, men ettervirkninger har plaget henne i seinere år.

Nå slo sykdommen tilbake, og en av Sveriges mest suksessrike artister er borte, bare 61 år gammel.

Hennes siste soloalbum ble svenskspråklige «Nu!» i 2013. Da orket hun også å turnere, men karrieren som medlem av popduoen Roxette overskygger selvfølgelig alt hun har gjort som soloartist. Og - sjøl om Per Gessle er den sentrale låtskriveren i duoen, er det umulig å tenke seg Roxette uten Fredrikssons karakteristiske stemme. Den har fasetter som kanskje kommer enda bedre fram når hun før og etter Roxette har sunget på svensk.

Roxette-eventyret

DØD: Marie Fredriksson er død, 61 år gammel. Foto: NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sammen med Gyllene Tider-stjerna dannet hun Roxette hjemme i Halmstad i 1986. På papiret kan det kanskje virke som seriøse Fredriksson og den mer feststemte Gessle var en noe usannsynlig duo, men de sang faktisk sammen allerede i 1981. Da sang hun på julesingelen «Ingenting av vad du behöver» med Gyllene Tider for bladet Schlager.

De hadde begge karrierer bak seg i Sverige da de fant sammen mer permanent, Gessles riktignok mer vellykket enn Fredrikssons, men endte opp som den største svenske musikkeksporten siden Abba et par tiår tidligere.

Det skjedde nærmest ved en tilfeldighet. En amerikansk utvekslingsstudent i Sverige hadde med seg Roxette-albumet «Look Sharp!» (1988) hjem til Minneapolis, og da en av de mest populære radiostasjonene begynte å spille «The Look» tok det av blant lytterne. De forlangte å få høre den igjen. Og igjen .

Til topps

Låten gikk helt til topps på den amerikanske Billboard-lista, den største av alle, der den lå like lenge som a-has «Take On Me». Det betyr ei uke.

Men - alle som kjenner a-ha-historien veit hvor viktig en førsteplass kan være for karrieren. For Roxettes del førte det til ytterligere tre låter på Billboard-lista og 75 millioner solgte plater. «Listen To Your Heart» (1989) fikk også ei uke på topp. Det doblet seg da duoens «It Must Have Been Love» ble brukt i filmen «Pretty Woman» to år seinere. Også «Joyride» (1992) gikk helt til topps. Men en ting er å gå helt til topps i USA, en annen ting er å holde på karrieren i et så vanskelig marked.

Avlyste turné

Roxette planla en stor turné for vel tre år siden, men den måtte avbrytes på grunn av at sykdommen innhentet Fredriksson. I 2018 reiste Gessle rundt med Roxette-låter aleine, ikke uten kritikk. Det var uansett ingen idé å prøve å erstatte Fredriksson, som ikke var i stand til å turnere på grunn av sykdommen. Mandag morgen sovnet hun inn. Sverige sørger over å ha mistet en av sine største internasjonale popartister i nyere tid.

Marie Fredriksson etterlater seg mannen Mikael Bolyos (62) og barna Josefin (26) og Oscar (23), Begravelsen vil i følge avisa Aftonbladet foregå i stillhet med bare nærmeste familie til stede.