Størst i Norge

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): D.D.E. er Norges klart mest populære band på 90-tallet. Ingen andre norske artister har solgt flere plater her i landet i løpet av tiåret. I natt klokka 24 ble gruppas femte album, «Ohwææææh!!!», sluppet.

Dagbladet har tatt for seg platesalget for alle store norske artister på 90-tallet, og tallenes tale er klar: I hjemlandet er det ingen som kan måle seg med D.D.E.

- Det er de fine sangene våre som gjør at folk liker oss, mener vokalist Bjarne Brøndbo.

- Og så har vi troverdighet. Når vi synger om bondeknøler tror folk på oss, understreker han.

Ingen skadefryd

Brøndbo er i rene 17. mai-stemningen i forbindelse med utgivelsen av albumet «Ohwææææh!!!».

På utgivelsesdagen kan plateselskapet Norske Gram melde om 82000 forhåndssolgte eksemplarer av albumet. Det kvalifiserer til nok et platinatrofé for Brøndbo og co. Fra før har de følgende salgstall å vise til:

 • «Rai, rai» - 30000
 • «Rai 2» - 35000
 • «Det é D.D.E. - det beste fra scenen» - 135000
 • «Det går likar no» - 250000

Til sammen gir dette et samlet salg de siste fem årene på over en halv million eksemplarer, nærmere bestemt 532000.
- Det er stort for oss å være Norges mest markante band på 90-tallet. Men vi føler ingen skadefryd overfor dem som har dømt oss nord og ned. Vi har et ydmykt forhold til det å være på toppen. Alle vet at det ikke kan vare evig, sier Brøndbo.

Størst og tyngst

Men D.D.E. er Norges største band på mer enn én måte. «Litt for fyldig og litt for glad i mat» heter det i Idar Linds tekst på «Norsk Standard» på den nye plata.

Og det er nok ganske betegnende for hele bandet. Etter å ha sendt D.D.E. på vekta kan Dagbladet avsløre følgende vekt på de forskjellige medlemmene:

 • Bård Jørgen Iversen - 97 kilo
 • Eskil Brøndbo - 93 kilo
 • Bjarne Brøndbo - 93 kilo
 • Arnt Egil Rånes - 90 kilo
 • Terje Tranaas - 88 kilo
 • Eivind Berre - 86 kilo
 • Frode «Spurven» Viken- 74 kilo

Samlet matchvekt er dermed 621 kilo .

I toppsjiktet blant norske artister er det trolig bare Bjørn Eidsvåg som kan måle seg med trønderbandet - hvis han slår seg sammen med sin matglade og plateaktuelle bror, Eddi!

Jobber hardt

D.D.E.-gutta bedyrer at tittelen på den nye plata ikke henspeiler på at de er redde for ikke å gjenta suksessen fra «Det går likar no», med 250000 solgte eksemplarer.

- Vi har vært trygge i den prosessen vi har gjennomgått under arbeidet med den nye CD-en, sier Brøndbo.

- Vi har riktig nok følt et press, men det er på grunn av interessen for den nye plata. Under arbeidet har vi ikke behøvd å fokusere på at vi skal gjenta suksessen fra «Det går likar no». For oss er det vanskelig å tro at vi skal selge en kvart million igjen. Slikt går det ikke an å tenke på, sier D.D.E.-gutta.

Bjarne Brøndbo konkluderer med at de er veldig fornøyde med produktet.
- Prosessen startet i november 1997. Vi har jobbet jevnt og trutt, men dette vært en behagelig prosess. Vi har i grunnen kost oss mer enn vi har gruet oss.

- Hva betyr «Ohwææææh!!!»?

- Det er en kommentar til ting som skjer rundt oss, både nasjonalt og internasjonalt, sier Frode Viken.

Elsker turnélivet

Nå bærer det ut på turné for de norske rockekongene. Starten finner sted i Trøndelag, selvfølgelig, nærmere bestemt i Selbu den 15. mai.

- Det er turnélivet vi elsker. Vi spiller egentlig inn plate for å få et nytt repertoar å ta av til konsertene våre. Når folk vil kose seg et par timer med D.D.E. gir vi alt.
Brøndbo hevder at det er konsertvirksomheten som også gir bandet hoveddelen av inntektene.

- Man blir ikke rik av å være plateartist i Norge, men det er selvfølgelig moro å være på toppen. Når jeg sitter der som pensjonist en eller annen gang inn i neste århundre, skal jeg nok plage barnebarna med alt jeg fikk være med på på 1990-tallet, humrer Brøndbo.