Størst

KØBENHAVN (Dagbladet): Det finnes ingen tvil: U2 er verdens største band. Konserten i går ble en hitparade. Bono tok grep fra første strofe av åpningslåta «Elevation», og vi var fanget fra første stund.

U2 har landet, men ikke i Norge. Det nærmeste du kommer verdens største band er utsolgte konserter i Danmark og Sverige. Dagbladet var tilstede på åpningen av europaturneen. Det ble en folkefest som jeg sjelden har opplevd maken til.

Hvis Clapton er gud, så er Bono noe enda større.

Til Norge?

Det gledelige er at Gunnar Eide A/S jobber med å få U2 til Norge neste sommer. Konsertarrangør Rune Lem bekrefter at han er i dialog med U2s management i forbindelse med en mulig utendørs-turné sommeren 2002. Det kan bety at 40000 får oppleve U2 på Valle Hovin.

Med den siste cd-en «All That You Can't Leave Behind» har U2 funnet tilbake til sine røtter, og det bar også konserten preg av.

Å få høre «Sunday Bloody Sunday» vital, rocka og like aktuell var en nesten religiøs opplevelse.

U2 er ikke bare et band, men en levende organisme som overlever nye tider. Bono & co surfer ikke på musikkbølger - U2 skaper dem. Bandet demonstrerer utholdenhet. De er evig aktuelle. Som nå når den mest omtalte actionfilmen for tida - «Lara Croft: Tomb Raider» - er ledsaget av bandets låt «Elevation».

En landsfader

Etter mange konserter i USA og Canada siden mars, er U2 skikkelig innspilt. Nå har de hvilt ut i to uker og strutter av energi, formidlingstrang og spilleglede.

Bono er ikke bare en lysende frontfigur, han er som statsmann å regne. Gi mannen et land, og han blir president, konge og landsfader.

Han knytter til seg kontakter på høyt politisk nivå på en spiselig og troverdig måte. Hans sosiale samvittighet og engasjement er poengtert og oppriktig.

U2 er en sterk enhet. Men å framheve gitarist The Egde er helt naturlig. Hans gitarsignatur er unik og en stor del av bandets identitet.

Etter vel en time gikk hele bandet ut på catwalken og spilte «Desire». Deretter ga Bono og Edge en sterk versjon av «Stay» - med 10000 publikummere i koret.

Med «All That You Can't Leave Behind» omfavner de sine røtter. Melodiene er sterke, og innspillingen har en varm godhet i seg, som også preget konserten. Det ble en sinnssykt varm kveld med tropevarme i den danske hovedstaden. Og en opplevelse av de sjeldne.

INGEN OVER, INGEN VED SIDEN:</B> Hele U2s karriere lyser av storhet. Europaturnéåpningen ble en begivenhet av de aller største. Bono er en karismatisk hersker på scenen.