LIBERALISERER: Frp har blant annet sikret at foreldre som har behov for donorsæd og ønsker samme biologiske far til barna, sikres dette i større grad. I dag kan en donor bare donere sæd til maksimalt 8 barn. Dette blir utvidet, slik at flere foreldre kan få samme biologiske far til sine barn, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix
LIBERALISERER: Frp har blant annet sikret at foreldre som har behov for donorsæd og ønsker samme biologiske far til barna, sikres dette i større grad. I dag kan en donor bare donere sæd til maksimalt 8 barn. Dette blir utvidet, slik at flere foreldre kan få samme biologiske far til sine barn, skriver innsender. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Bioteknologiloven

Største liberaliseringen av bioteknologiloven siden 2004

Bioteknologiloven er overmoden for modernisering.

Meninger

Dagbladet hevder at KrF har tatt bioteknologiloven som «gissel». Sannheten er at loven nå liberaliseres etter å ikke ha blitt endret på 15 år.

Frp har blant annet sikret flertall for at lagringstid for egg blir utvidet. Grensa i dag er fem år. Denne utvides, slik at kvinner som blir syke og derfor tar ut egg for å få barn seinere, vil ha langt bedre tid på å bestemme seg. Dette er en modernisering og liberalisering av lovverket.

Frp har også sikret at foreldre som har behov for donorsæd og ønsker samme biologiske far til barna, sikres dette i større grad. I dag kan en donor bare donere sæd til maksimalt 8 barn. Dette blir utvidet, slik at flere foreldre kan få samme biologiske far til sine barn.

Frp har for øvrig fått gjennomslag for en skjerpelse i lovverket på ett punkt. Foreldre som ønsker assistert befruktning vil nå måtte avlegge politiattest og omsorgsattest for å bli godkjent som foreldre. Staten skal ikke bidra til at overgripere får barn.

Bioteknologiloven er overmoden for modernisering. De rødgrønne gjorde ikke endringer i bioteknologiloven, fordi Ap ikke klarte å finne kompromisser med Sp. Fagmiljøene har ønsket endringer i lovverket i lang tid, og har vært bekymret for at loven forblir uendret.

Når det er sagt, er jeg ærlig på at Frp gjerne skulle ønsket ytterligere liberaliseringer, for eksempe når det gjelder eggdonasjon. Det er synd at norske kvinner må reise til Danmark for å få behandling. Samtidig er det spekulativt av Dagbladet å hevde at den nye regjeringserklæringen endrer dagens situasjon. Bortsett fra liberaliseringene Frp har kjempet inn, er bioteknologiloven nøyaktig den samme som den har vært siden 2004.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.