Største piratbeslag hittil i Sverige

10.000 filmer tatt etter hjelp fra Norge.

STORFANGST: Svensk politi har tatt beslag i en server som inneholdt 88 terabyte med opphavsrettsbeskyttet materiale. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON
STORFANGST: Svensk politi har tatt beslag i en server som inneholdt 88 terabyte med opphavsrettsbeskyttet materiale. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / FREDRIK PERSSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tidligere denne uken tok svensk politi beslag i datautstyret til en 33-åring i Västerås, etter tips fra Norge.

Mannen satt på en server med blant annet 10.000 filmer og annet opphavsrettsbeskyttet materiale på til sammen 88 terabyte, skriver SvD.se. I tillegg til filmene, skal det være store mengder musikk, spill og bøker på serveren.

Ifølge svenske Antipiratbyrån er den beslaglagte serveren en stor kilde til materialet som blir spredd på The Pirate Bay.

- Vi betrakter mannen som en av de ledende innen warez-scenen som står bak all piratkopiering, og politiinnsatsen vil påvirke flommen av piratkopier på internett, uttaler Henrik Pontén i Antipiratbyrån på organisasjonens hjemmeside.

Til SvD.se sier Pontén at beslaget er «det klart største belaget i Sverige og mest sannsynlig et av de største i Europa.»

Han vil ikke gå i detaljer på hva det var som satte organisasjoner på sporet av mannen, slik at de kunne politianmelde ham. Pontén bruker uttrykk som «lykkelige omstendigheter» og «flaks», men avslører også at opplysninger fra en etterforskning i Norge skal ha vært avgjørende for politianmeldelsen.

- Det er ikke vår etterforskning det er snakk om, vi har ikke vært involvert i noe datafangst, sier Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen, som i et par år hadde midlertidig konsesjon til å overvåke fildelere, til Dagbladet.no.

Han vil ikke spekulere i om det dreier seg om et tips eller en politietterforskning på norsk side.

Dagbladet.no har rettet en forespørsel til Kripos om de har bidratt i saken - vi kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer