Storsvindler dømt til suksess

Storsvindleren Frank Abagnale lurte til seg 300 millioner kroner som lege, pilot og advokat. «Catch Me If You Can» er filmen om hans liv.

LONDON (Dagbladet): Steven Spielberg har laget filmen om storsvindleren. Med Leonardo DiCaprio og Tom Hanks i hovedrollene er filmen, som er Norges-klar om vel en måned, nesten dømt til suksess.

- Da jeg leste Frank Abagnales selvbiografi ble jeg absolutt målløs. Det er jo helt utrolig, det han gjorde og slapp unna med. Det virker som han ville teste samfunnet rundt seg for å se hvor langt det var mulig å gå. Men da jeg møtte Frank forsto jeg det bedre: han kan få folk til å tro hvert ord han sier, sa Leonardo DiCaprio på en pressekonferanse foran europapremieren i London i går ettermiddag. 28-åringen spiller den sjarmerende storsvindleren som på slutten i 1960-åra skrev ut falske sjekker i et så stort tempo at det tilsvarer over 300 millioner kroner i dagens valuta.

Mr. Abagnale og de tre filmstjernene ankom tre kvarter for seint. Med filmfolks sans for logikk ble derfor pressekonferansen kuttet til 20 minutter, og Tom Hanks fikk bare så vidt forklart «how nice» det var å ikke ha hovedrollen: Han spiller FBI-agenten som etter fem år klarer å pågripe Abagnale - den falske PanAm-piloten, legen, høyskolelektoren og statsadvokaten som hadde sjekksvindlet seg gjennom 27 land.

Styrer showet

De fire på podiet gjør inntrykk.

Den forhenværende storsvindleren ser ut som det han nå er: en vellykket forretningsmann på 54 år, i dyr dress.

DiCaprio og Hanks er på hjemmebane, avslappet og klar til å gå. Mens Spielberg (56) styrer showet, dominerer rommet og får spørsmålene.

Før pressekonferansen antok jeg at fokus hovedsakelig ville være på DiCaprio. Men minuttene gikk med spørsmål til Spielberg, Hanks, Spielberg igjen og igjen, før Abagnale slapp til og forklarte - ikke overraskende - at han var særdeles fornøyd med filmen.

Stor skuespiller

I mellomtida satt DiCaprio med halvlukkede øyne og fulgte med.

Men han åpnet øynene da han ble spurt om han trodde det ville være et mareritt å lyve kontinuerlig i fem år, slik Frank Abagnale gjorde fra han var 16 til han var 21 år.

- Ja, jeg vil si det. Men etter å ha møtt Frank forsto jeg fullt ut hvilken stor skuespiller han var. Han studerte sine karakterer, lærte seg sjargongen... og han spilte rollene strålende, til tross for at han ikke kunne snakke med noen. For ingen måtte kjenne til hans virkelige identitet.

- Men er det riktig å lage en slags heltefigur av en svindler?

- Frank brøt seg ikke inn i hus. Han truet ikke og han skadet ingen: han stjal bare fra banker og store selskaper, svarte DiCaprio. Før mr. Abagnale skjøt inn:

- Og jeg har betalt tilbake alt jeg svindlet til meg.

Butch Cassidy

Det kom også fram at Steven Spielberg har ei fortid som lurendreier:

- Som 16-åring var jeg helt besatt av tanken på å bli filmregissør, så jeg ville inn et sted for å bli oppdaget. Du vet, den gang ble mange skuespillere oppdaget på den måten. Så jeg gikk til Universal Studios og presenterte meg selv som løpegutt - og det bet vaktene på, i tre måneder... Men jeg var skrekkslagen over tanken på at jeg kunne bli oppdaget og utvist, kanskje for alltid.

Fortalte Spielberg, som også ble spurt om hans egne foreldres skilsmisse hadde betydning for hans virke som regissør. (Frank Abagnale begynte sin karriere som 16-åring da foreldrene skilte seg, et sjokk han ikke forsonet seg med.)

- Mine foreldres brudd gjorde et voldsomt inntrykk. Og det gjør at jeg nok fremdeles er tiltrukket av historier om havarerte ekteskap og familier i oppløsning. Og det har influert en rekke av filmene mine, som for eksempel «E.T.» og «Catch Me If You Can».

På vei ut blir Spielberg spurt om han ser historien som en slags Robin Hood-historie.

- Vel, Robin Hood tok fra de rike og ga til de fattige. Jeg ser denne historien mer som en slags Butch Cassidy and the Sundance Kid eller «Stikket». Om folk som bryter loven, men som du likevel beundrer for deres pågangsmot, eleganse og dyktighet. Og det fantastiske er at denne historien er sann.

«Catch Me If You Can» har norgespremiere 7. mars.

STJERNESKURK: Den forhenværende storsvindleren Frank Abagnale (t.v) ser ut som det han nå er: en vellykket forretningsmann. Leonardo DiCaprio spiller svindleren i «Catch Me If You Can», mens Tom Hanks spiller FBI-agenten som klarer å pågripe Abagnale. Her fra pressekonferansen foran europapremieren i London i går.