Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stort ego, spektakulær historie

Edward Snowden skriver godt og selvopptatt om hvordan han avslørte USAs masseovervåking.

PÅ VIDEO: Edward Snowden snakket til publikum via videooverføring da han lanserte sin nye bok i Berlin denne uka. Foto: NTB SCANPXI
PÅ VIDEO: Edward Snowden snakket til publikum via videooverføring da han lanserte sin nye bok i Berlin denne uka. Foto: NTB SCANPXI Vis mer

Det er noe selvsikkert ved Edward Snowdens selvbiografi «Systemfeil». Den er skrevet av en mann overbevist om at han er vår tids største varsler.

Selv om han har levd i russisk eksil i seks år, angrer han ingenting. Tvert imot forteller han historien om hvordan han ble en helt i kampen for frihet.

Dannelsesroman

Boka er velskrevet og godt komponert, med jevnt stigende spenningskurve. Fra første stund merker man at den dyktige forfatteren Joshua Cohen har bistått dataingeniøren. Hans egen roman «Book of Numbers» handler om å skrive selvbiografien til en datateknolog som blir involvert i overvåkning. Det er nok årsaken både til deres samarbeid og at «Systemfeil» er skrevet som dannelsesroman.

I boka er det ingen nye avsløringer. Så det interessante er hvordan historien fortelles. Den åpner med et velplassert understatement:

«Tidligere jobbet jeg for det offentlige, nå jobber jeg for offentligheten. Det tok meg nesten 30 år å skjønne forskjellen, og da det skjedde, fikk jeg visse problemer på jobben.»

Jason Bourne

Også bokas komposisjon vitner om at vi ikke har med en angrende synder å gjøre. For at vi skal forstå hans motiver, tar han oss med tilbake til oppvekst på 1980- og 90-tallet. Deretter følger vi ham gjennom de ulike stadiene i hans karriere som dataingeniør i CIA og National Security Agency (NSA) etter 11. September 2001. Krigen mot terror skapte et enormt behov for folk med hans datakompetanse, for å overvåke all verdens datatrafikk og mobiltelefoni.

Da han blir bedt om å holde et foredrag om kinesisk etterretning omkring 2010, kommer han på sporet av USAs masseovervåking. Seinere dukker det opp et dokument som bekrefter hans bange anelser. Måten han smugler ut et ukjent antall filer fra NSAs hemmelige base på Hawaii, kunne vært hentet fra en Jason Bourne-film. Dramaet kulminerer i møtet med journalist Glenn Greenwald i Hongkong i 2013, og overleveringen av materialet.

Som en thriller

At han er blitt siktet for spionasje, fører likevel ikke til noen form for kritisk selvrefleksjon. Den eneste som stiller spørsmål ved hans framgangsmåte, er Sarah Harrison fra WikiLeaks. Var det klokt å la en journalist offentliggjøre materialet i stedet for å konsultere en advokat? Hvor stort var materialet han overleverte? Gjør omfanget ham til spion eller til varsler?

Disse sentrale spørsmålene i saken drøftes i liten grad. I stedet fokuserer Snowden på konsekvensene av avsløringene. På rettssakene mot NSA og styrkingen av personvernet.

«Systemfeil» fungerer derfor godt som thriller for dem som betrakter Snowden som helt. Spenningen ligger i hvordan han steg for steg blir oppmerksom på sin misjon her i livet. At den selvsikre tonen har falt hans motstandere tungt for hjertet, er det også eksempler på. Det amerikanske justisdepartementet har saksøkt ham etter at boka kom ut. Som for forfatter skal han igjen ha brutt taushetsløftet han i sin tid avla. Om hensikten med boka var å provosere myndigheten, har han lykkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling