- Stort for både Sølve og Douglas

Norsk fotograf tok bilder av kreftsyk Michael Douglas til New York Times Magazine.

STILTE OPP: Michael Douglas kjemper mot kreftsykdommen, men valgte å stille opp til foto med den norske fotografen Sølve Sundsbø for New York Times Magazine. REUTERS/Lucas Jackson
STILTE OPP: Michael Douglas kjemper mot kreftsykdommen, men valgte å stille opp til foto med den norske fotografen Sølve Sundsbø for New York Times Magazine. REUTERS/Lucas JacksonVis mer

(Dagbladet): - Dette ville ha vært stort for enhver fotograf. Sølve er en ekstremt dyktig fyr, sier fotograf Bjørn Opsahl.

I neste nummer av New York Times Magazine har den norske fotografen Sølve Sundsbø tatt bilder og laget videoer med 14 av Hollywoods aller største og mest markante skuespillere, som Douglas, Javier Bardem, Tilda Swinton, Robert Duvall og Natalie Portman.

- Det er godt gjort av Douglas å stille opp i en portrettserie når han er så svekket av sykdom, sier Opsahl.

Sundsbø flyttet til London på 90-tallet, og ble raskt assistent for den verdensberømte motefotografen Nick Knight. Nå har nordmannen nærmest fått stjernestatus selv.

«Last sitting» - Bildene får en ekstra faktor ettersom Douglas er syk. Bert Stern gjorde de siste bildene av Marilyn Monroe, og det ble noe spesielt ved dem, nettopp fordi det var de siste av henne. Det ble en «last sitting», som vi kaller det.

- Men jeg håper naturligvis at Douglas reiser seg fra sykdommen, sier Opsahl. Han er selv en profilert fotograf — blant annet fra den norske versjonen av «Top Model».

FOTOSERIE: Michael Douglas i NY Times Magazine.
FOTOSERIE: Michael Douglas i NY Times Magazine. Vis mer

Opsahl har kjent Sundsbø i lang tid og gleder seg til å se bildene.

- Jeg kjøper New York Times Magazine på Narvesen en gang i uka, selv om det neste koster 200 kroner her i Norge. De er kjent for å bruke «feil» fotograf til bildeserier. De har for eksempel engasjert en krigsfotograf til å ta skuespillerportretter. De ble veldig kule, sier Opsahl og fortsetter:

- Klatret mot toppen Den kjente, norske fotografen Marcel Leliënhof er også imponert over bildene til Sundsbø. Han mener det er en ekstra stor anerkjennelse å få lov til å ta bilder av en fysisk sårbar person.

- Det som er viktig for stjernene, er å jobbe med fotografer som gjør at de ser bra ut. Det er en ære å bli den utvalgte. Stjerner på det nivået som Douglas er, velger gjerne fotografer selv, sier Leliënhof.

Sundsbø bidrar jevnlig til profilerte magasiner som Pop, i-D, Dazed and Confused, Numéro, Visionaire og Vogue.

Leliënhof tror fotoserien i New York Times Magazine kan ta ham til nye høyder.

FOTOGRAF: Sølve Sundsbø. Foto: Sølve Sundsbø
FOTOGRAF: Sølve Sundsbø. Foto: Sølve Sundsbø Vis mer

- Tar du bilder av en kjent person, blir det lagt merke til med en gang. Det går bare en vei for Sølve, det er oppover. Det er bare å ta av seg hatten for det han får til, sier Leliënhof, som mener Sundsbø har gjort alt riktig i karrieren: Han dro tidlig til utlandet og kastet seg inn i store prosjekter.

Leliënhof tror også noe av grunnen til at Sundsbø har lyktes, er hans egenskap til å være fleksibel i uttrykket.

- Han har ikke én bestemt stil som han må tvinge alle objekter og oppdrag inn i. I stedet klarer han å tilpasse seg til ulike situasjoner, settinger og personer. Han har en fri måte å ta bilder på, som er veldig inspirerende.