Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Bond 25»

Stort hemmelighold rundt Bond-innspillingen

Innspillingen til James Bond-filmen har begynt. Dagbladet har fått tak i eksklusive bilder fra opptak i Nittedal.

SKYTER I SNØEN: «James Bond 25» skytes i Norge - og her er eksklusive og dramatiske videoopptak fra innspillingen. Video: Splash newsVis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøen ligger fremdeles tungt på jordene i Nittedal kommune, rett utafor Oslo. De siste dagene har det vært økende trafikk på veien som leder opp mot Langvann.

Se dramatiske levende bilder fra opptakene i Nittedal øverst i saken!

PÅ ISEN: Ute på isen på Lutvann i Østmarka i Oslo, har produksjonsselskapet begynt å sette opp telt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ ISEN: Ute på isen på Lutvann i Østmarka i Oslo, har produksjonsselskapet begynt å sette opp telt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det kommer rapporter om at leiebiler fra Hertz og svære trailere ankommer området. Samtidig har produksjonsselskapet Truenorth lagt ned forbud mot all ferdsel i og rundt filminnspillingsstedet.

Mandag denne uka ble det også nedsatt et flyforbud innenfor en radius på fem kilometer rundt Langvann, skriver Romerikes Blad.

Flere kontrollposter er plassert ut langs innkjøringen til området. En vekter sørger for å stoppe Dagbladet allerede ved det første kontrollpunktet.

Hit, men ikke lenger.

UNDER VANN: Oslo brann- og redningsetat var mandag til stede på Lutvann, der produksjonsteamet Truenorth tilrettelegger for filmopptak. Video: Christensen, Delebekk, Liereng. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ekstremt hemmelighold

Noen få kilometer lenger inn er innspillingen av den 25. James Bond-filmen i gang. Jubileumsfilmen «Bond 25» har fått 47 millioner kroner av Norsk filminstitutt (NFI) gjennom insentivordningen for film.

Hemmeligholdet rundt filminnspillingen har vært enormt.

SKILT: Produksjonsselskapet Truenorth har satt opp skilter ved Lutvann i Oslo, som sier at området er del av en «midlertidig kulisse». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKILT: Produksjonsselskapet Truenorth har satt opp skilter ved Lutvann i Oslo, som sier at området er del av en «midlertidig kulisse». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dokumenter som Romerikes Blad har fått innsyn i, bekrefter at Langvann i Nittedal er ett av stedene der Bond-innspillingen skal foregå. En av scenene har fått navnet «jente løper på snø og islagt vann», og i den videre beskrivelsen heter det at et barn skyter en inntrenger, blir jaktet på av en annen inntrenger og løper over et islagt vann.

Samtidig har store trailere og leiebiler i flere dager opptatt parkeringen nedenfor Lutvann i Oslo. Et skilt signert produksjonsselskapet Truenorth forteller turgåerne at «området de er på vei inn i, er en midlertidig kulisse».

Opptak på Lutvann

Også ved Lutvann står en innleid vekter med oransje Pro Sec-vest og kontrollerer biltrafikken innover mot området, men her slipper turgåere også inn.

Det skal gjøres opptak for en spillefilm, får Dagbladet oppgitt på parkeringsplassen av en engelskspråklig mann som arbeidet på settet.

STOR AKTIVITET: Store deler av mandag ettermiddag var det stor aktivitet på Lutvann, der blant annet en god del utstyr ble fraktet til området rundt teltene midt ute på isen. Foto: Christian Roth Christensen
STOR AKTIVITET: Store deler av mandag ettermiddag var det stor aktivitet på Lutvann, der blant annet en god del utstyr ble fraktet til området rundt teltene midt ute på isen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Produksjonsselskapet Truenorth er selskapet som tilrettelegger for James Bond-innspillingen her til lands.

Men da Dagbladet ringer Per Henry Borch, som arbeider som linjeprodusent for Truenorth, nekter han å gi noe mer informasjon om hva som foregår på Lutvann.

- Du får forholde deg til informasjonen som står på skiltet. Jeg kan ikke uttale meg om noen ting, sier Borch.

JAMES BOND: Det er allerede bekreftet at James Bond skal spilles inn i Hakadal på Østlandet. Men nå skaper et hull i isen på Lutvann i Oslo spekulasjoner om spionen også kommer til Oslo. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Svekker tilliten

Inne ved Lutvann er det full aktivitet, med et titall mennesker ute på isen. Der er det satt opp et stort telt, og det ser ut å være hogget flere hull i isen. «Vannprøver», hadde mangeårig Ap-politiker Steinar Saghaug fått beskjed om, da han for et par uker siden stilte spørsmål om hva som foregikk.

- Det jeg reagerte på var hemmeligholdet - at det ble servert en historie om at dette er hemmelig, og at en fra statlig hold skulle ta vannprøver i Lutvann, sier Saghaug til Dagbladet.

Saghaug viser til at området rundt Lutvann er et friluftsområde, der allemannsretten gjelder. Han reagerer spesielt på stillheten fra offentlige instanser.

- Når offentlige myndigheter går inn på en slik avtale som de nå åpenbart har gjort, må de tenke gjennom hvordan de skal håndtere dette i forhold til offentligheten - og der synes jeg de har bommet totalt, sier han.

STOR TRAFIKK: Det er mye trafikk på Lutvann om dagen, med mange leiebiler og trailere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOR TRAFIKK: Det er mye trafikk på Lutvann om dagen, med mange leiebiler og trailere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Her sitter en helt stille i stolen og håper at ingen oppdager det. Det synes jeg svekker tilliten til offentlig og kommunal virksomhet. Jeg kan ikke forstå at det er noen annen begrunnelse enn rent forretningsmessige grunner.

Saghaug understreker at han ikke har noen ting imot James Bond - og mer enn gjerne deler Lutvann med verdens kinopublikum, hvis det skulle være tilfelle.

- Det er noen som har sagt til meg at da de filmet Preikestolen, ble det lokalisert i India. Da krysser jeg fingrene for at Lutvann eller Østmarka i hvert fall synes på rulleteksten, sier han.

007: Det ryktes om en Bond-innspilling i Hakadal. Dagbladet dro dit for å sjekke det ut. Video og reporter: Madeleine Liereng. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

- Taushetsplikt

På Lutvann er også Oslo brann- og redningsetat til stede, med blant annet dykkere som holder på ved et av hullene i isen. Redningsdykkerne er leid inn for å være i beredskap hvis det skulle oppstå hendelser på isen.

- Oslo brann- og redningsetat har i en periode leid ut én dykkerbil med fem redningsdykkere til filmselskapet Truenorth. Dette er en ekstrabil, som er bemannet spesielt for dette, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat til Dagbladet.

Hovtun kan ikke si noe om brannvesenet er hyret inn til andre innspillingslokasjoner enn dette, eller hvor mye de får betalt for jobben de utfører.

- Oslo brann- og redningsetat tar betalt for alle utgifter vi har med dette oppdraget. Dette er et oppdrag vi verken tjener eller taper penger på, sier han.

Dagbladet har rettet en innsynsbegjæring til Oslo brann- og redningsetat om å få se kontrakten med Truenorth, men har fått avslag på denne med grunnlag i forvaltningsloven paragraf 13, nr. 2: «taushetsplikt for forretningshemmeligheter».

MANGE: Det var full aktivitet mandag ettermiddag, med et titall mennesker i tillegg til Oslo brannvesen sine utleide redningsdykkere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MANGE: Det var full aktivitet mandag ettermiddag, med et titall mennesker i tillegg til Oslo brannvesen sine utleide redningsdykkere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

James Bond-spekulasjoner

James Bond-spekulasjonene begynte med at mange stusset på byggingen av ei hytte ute på ei myr like ved Langvann på grensa mellom Oslo og Nittedal. Mer aktivitet i området enn vanlig vekket oppsikt, og dessuten skulle innbyggerne i Hakadal ha møtt ublide arbeidere i skogen.

Lokale medier har forsøkt å få Nittedal kommune i tale, uten å lykkes. Både Fylkesmannen i Oslo og Viken, Nittedals kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling, kommunens miljøvernkonsulent, ordfører og informasjonssjef hadde alle nektet å fortelle hva som foregår.

Saksdokumenter om aktiviteten var «unntatt offentlighet av konkurransehensyn», kunne kommunikasjonssjef i Nittedal kommune opplyse Dagbladet.

Journalist Sigbjørn Høidalen i lokalavisa Varingen er en av dem som mente at hemmeligholdet begynner å gå for langt.

- At ingen får vite noe er veldig merkelig, og vi har klaget på avslaget om innsyn. Det prinsipielle rundt saken begynner å bli interessant. Dersom de lar begeistring for et stort filmprosjekt gå på akkord med likhet for loven, er ikke det greit, sier Høidalen til Dagbladet, og fortsetter:

- Det er voldsomt strengt å bygge i marka og dermed har saken stor offentlig interesse, for mange lurer på hvordan regelverket håndheves. Man får ikke engang lov til å bygge på hytta, men plutselig er det noen som får komme til med anleggsmaskiner og tungt utstyr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!