Stort mageplask

All verdens digitale filmmagi kan ikke dekke over at det avsluttende kapittelet i «Matrix»-trilogien er en skuffelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det hele begynte våren 1999. Praktisk talt ut fra intet dukket den opp - den intelligente actionfilmen. «The Matrix» var et science fiction-eventyr som appellerte både til mage og hode, et stykke tett og god action som samtidig satte de små grå i sving ved å leke med størrelsene «virkelighet» og «fantasi», «sant» og «falskt». Men store suksesser får ofte oppfølgere som sjelden lever opp til forventningene. «Matrix»-trilogien er intet unntak.

Selvhøytidelig

Historien fortsetter der den forrige filmen sluttet. Zion, den siste menneskelige bastion et sted i jordas indre, er under massivt angrep av maskinene. Men Neo (Keanu Reeves) har på følelsen at han kan løse hele konflikten alene. Hvis han bare kommer seg til selve Maskinbyen på overflaten og får lagt fram sitt budskap i tide...

Selvfølgelig er det massevis av flotte scener her. Selvfølgelig er den siste slåsskampen mellom Neo og agent Smith- og angrepet på Zion- imponerende gjort, rent filmteknisk. Det er kvaliteter som fortjener en treer på terningen. Likevel kan ikke teknikk dekke over at den over to timer lange «Matrix Revolutions» alt i alt framstår som en ganske traurig sak - en humørløs, forvirrende og tidvis selvhøytidelig dinosaur av en film som vakler under egen vekt.

Antiklimaks

Wachowski-brødrene er utvilsomt dyktige, og ikke minst modige filmskapere, men her virker det som om prosjektet har vokst dem over hodet. Leken med de eksistensielle spørsmålene er borte, den elegante hoppingen mellom dimensjonene likeså. Forventningene mine var riktignok skyhøye, men jeg ser ikke bort fra at mange andre også vil oppleve slutten som et realt antiklimaks. Særlig klokere blir man definitivt ikke. Brødrene Larry og Andys store filmprosjekt begynte som et elegant svalestup for fire år siden, men ender nå med et svært spektakulært mageplask.

ERKEFIENDER: «Hvorfor, Mr. Anderson? Hvorfor?» spør agent Smith (Hugo Weaving) Neo Anderson (Keanu Reeves) mot slutten av «Matrix Revolutions». Spørsmålet kan også stilles til regiduoen Andy og Larry Wachowski.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer