Stort opprop: Kjendiser hyller rusreformen

En lang rekke kjente nordmenn har signert oppropet «Kulturens opprop for rusreformen», startet av artist Lars Vaular.

STARTET OPPROP: Artist Lars Vaular har fulgt rusdebatten i årevis og bestemte seg til slutt for å ta et offentlig standpunkt. Det gjør han sammen med 100 norske kulturfolk i et opprop. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STARTET OPPROP: Artist Lars Vaular har fulgt rusdebatten i årevis og bestemte seg til slutt for å ta et offentlig standpunkt. Det gjør han sammen med 100 norske kulturfolk i et opprop. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg begynte å jobbe med oppropet rundt påsketider. Jeg har fulgt debatten fra sidelinja i flere år, og de siste månedene har jeg kjent på en trang til å ta et standpunkt. Å vise at det er mange som støtter rusreformen. Systemet vi har nå, har ikke fungert, noe må gjøres, sier artist Lars Vaular til Dagbladet.

«Kulturens opprop for rusreformen» har som mål å støtte det Vaular beskriver «som vår tids viktigste sosialpolitiske reform». De ønsker å få rusreformen vedtatt på Stortinget 3. juni.

Blant de 100 signeringene som til nå har skrevet under på oppropet finner man:

Bjørn Eidsvåg, Ingebjørg Bratland, Cezinando, Chirag Patel (Karpe), Sondre Justad, Odd-Magnus Williamson, Dag Sørås, Bugge Wesseltoft, Ivar «Ravi» Johansen, Mattis Herman Nyquist, Tuva Syvertsen, Prebble Houmb, Sigrid Bonde Tusvik, Maria Kjos Fonn, Abubakar «Abu» Hussain, Emir, Poppa Lars, Nils Petter Molvær, Kai Gundelach, Runar Gudnason og Tommy Tee.

- Kunnskap, ikke straff

- Vi må behandle mennesker med rusproblemer som et helseproblem, ikke som et strafferettslig problem. Videre må vi ha fokus på mennesker og kunnskap i stedet for reint fokus på straff som noe skal forebygge andre rusmidler enn alkohol, sier Vaular.

Han får støtte av den kjente norske folkemusikeren Ingebjørg Bratland. Bratland mener overfor Dagbladet at det å straffe rusavhengige virker mot sin hensikt.

- Det er bare trist og urettferdig. Den norske ruspolitikken har gang på gang vist seg å skade mer enn å hjelpe de mest sårbare medmenneskene våre. Jeg håper inderlig at regjeringens forslag til ny rusreform vedtas, sier Bratland.

STØTTER REFORM: Ingebjørg Bratland jobber for at Stortinget vedtar regjeringens rusreform i juni. Foto: NTB
STØTTER REFORM: Ingebjørg Bratland jobber for at Stortinget vedtar regjeringens rusreform i juni. Foto: NTB Vis mer
STØTTER REFORM: Musiker Bjørn Eidsvåg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STØTTER REFORM: Musiker Bjørn Eidsvåg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
STØTTER REFORM: Komiker Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
STØTTER REFORM: Komiker Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Viktig sak under Ap-landsmøtet

Regjeringens rusreform ble lagt fram 19. februar. Den bygger i stor grad på Rusreformutvalgets forslag om at narkotika fortsatt skal være forbudt, men at besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes.

Kulturoppropet offentliggjøres av Vaular samme dag som Arbeiderpartiet starter sitt landsmøte, hvor nettopp partiets linje i ruspolitikken skal avgjøres.

Regjeringen er avhengig av Arbeiderpartiets støtte for å få flertall for reformen som vil avkriminalisere kjøp, bruk og besittelse av narkotika til eget bruk.

- Dersom Ap ikke støtter reformen så har en viktig bevisstgjøring rundt temaet allerede skjedd med Riksadvokatens presiseringer rundt politiets ulovlige tvangsmiddelbruk. Dette er et lite bilde på det store med rusreformen, at kunnskapen skaper plass for en mer rettferdig tilnærming til mennesker med rusproblematikk, mener Vaular.

Landsmøtedebatten til Ap om rusreformen skjer fredag mens avstemningen er lørdag.

«Skjebnesvanger» avstemning

Ap-leder Jonas Gahr Støre har ennå ikke avklart hvordan han stiller seg til reformen. Han kommer heller ikke til å nevne rusreformen i åpningstalen, fikk Dagbladet opplyst tidligere denne uka.

Dagbladets politiske kommentator Geir Ramnefjell har på forhånd flagget spørsmålet om ruspolitikk og rusreform som temaet det er knyttet mest spenning til under landsmøtet. I en kommentar skriver han at Arbeiderpartiets konklusjon om rusreformen blir skjebnesvanger for norsk ruspolitikk i framtida.

Vaular mener at debatten om rusreformen preges av et lavt kunnskapsnivå, særlig politisk.

- Når du følger med på debatten og ser dem som jobber for, hvordan de argumenterer og legger fram saken sin, hvor mye mer de vet om tema, er det påfallende hvor uærlig enkelte i Senterpartiet, Frp og Ap er, sier Vaular.

Artisten forteller at han har et inntrykk av moralsk panikk blant motstanderne.

- Noe som kan være vanskelig å innse at man innehar, for det er velment selv om det ikke er velbegrunnet. Hadde jeg i 30-40 år ment én ting, hadde det vært vanskelig å gå vekk fra innstillingen om at rus er et onde som skal bekjempes. Likevel, straff er også et onde, og det må begrunnes bedre enn i dag, for det er tydelig at det ikke fungerer, sier Vaular.

100 har signert

MISFORNRØYD: Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med de siste valgmålingene. Video: Steinar Suvatne Vis mer

De tidligere nevnte norske kulturprofilene og mange flere stiller seg bak følgende mantra:

«Rusreformutvalget har gjort en grundig gjennomgang av forskning på området og utarbeidet et forslag til en reform som vil flytte behandlingen av rusbrukere fra straff til hjelp, fra justis til helse. Dette er ikke legalisering eller frislipp av narkotika som motstanderne av reformen feilaktig beskriver det som, men avkriminalisering som hindrer straff (men inkluderer helsefaglig oppfølging) ved beslag av små mengder narkotika, og vil hjelpe de mest utsatte i samfunnet. De siste 50 års strafferegime rammer skjevt og forverrer livene til de som trenger hjelpen mest.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer