Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stort smell - stort hull

Et stort smell - og ikke særlig mer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Skal man først ta i, så kan man like godt ta i skikkelig, synes å være mottoet for Stein Morten Liers tredje thriller. Forfatteren sparer bokstavelig talt ikke på kruttet når russisk mafia skal statuere et eksempel for norske myndigheter - han sender like godt en av landets viktigste bygninger i lufta med et stort smell.

Lang vei

Av hensyn til bokas kommende lesere vil jeg ikke avsløre hvilken bygning det dreier seg om, bare at den vil etterlate seg et stort og karakteristisk hull i Oslo sentrum. Men den voldsomme eksplosjonen kan likevel ikke berge hans nye thriller om organisert kriminalitet i Norge. Forgjengerne «Catch» og «Mafiya» etablerte mange av personene og delvis også intrigen i denne boka, og ting bringes for så vidt til en slags avslutning, men det er en lang og litt fomlete vei uten de helt store poengene. Den store skurken er fortsatt den norske mangemilliardæren Kjetil Brekke, som har tjent det meste av pengene sine på ulovlig vis i Russland. Hans imperium - som nå har hovedkontor på Aker Brygge - trues fra flere kanter, men først og fremst fra den nærgående VG-journalisten Hans Christian Weber, som fortsatt skriver på en uautorisert biografi om mannen.

Famler

Bokas egentlige hovedperson er politietterforsker Anne-Cathrine Volden (som dukket opp i «Catch»), hun og kollegene jobber med diverse brutale drapssaker som alle synes å ha en fellesnevner. Men de famler lenge både fram og tilbake, og det gjør også handlingen i «Bizniz». Den spektakulære slutten blir ute av proporsjoner med resten av boka, som holder et måtelig spenningsnivå. Lier klarer heller ikke å gjøre noe viktig med salutten - annet enn å registrere at den skjer.