Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Byggeskandalen på Stortinget

Stortinget bør betale

Dagbladet mener: Stortinget må sørge for at innsparinger etter byggeskandalen i minst mulig grad skader fellesskapets interesser.

Bør betale: Olemic Thommesen og Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bør betale: Olemic Thommesen og Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormen rundt Stortingets skandaløse byggeprosjekt er på ingen måte stilnet. Selv om stortingsdirektør Ida Børresen gikk av forrige uke, som en konsekvens av en ytterligere budsjettsprekk på 500 millioner kroner, blåser det fortsatt godt om ørene på presidentskapet og dets leder, Olemic Thommessen. Børresens avgang ble, om noe, bare en kortvarig lynavleder.

I likhet med kontrollkomiteen og Riksrevisjonen ser verken folk eller politikere ut til å glemme at det er presidentskapet, ved Thommessen, som står ansvarlig for budsjettsprekken som nå utgjør nærmere 1,2 milliarder kroner.

Det er tillitvekkende å se at presidentskapet ikke slipper unna med å gjøre Børresen til syndebukk. Rødt-leder Bjørnar Moxnes fortalte VG at partiet vurderer å kreve nyvalg av president dersom Thommessen ikke gir tilfredsstillende forklaring på budsjettsprekken, noe SV støttet. MDG oppfordrer stortingspresidenten til å trekke seg, det samme gjør Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen.

Men selv om det ikke nødvendigvis vil gå slik at Thommessen kastes ved et nyvalg, fortjener saken et langt liv i rampelyset. I første omgang må det granskes hvordan budsjettet kan sprekke med en halv milliard kroner på bare et par måneder.

Del to for Stortinget må være å konkludere om hvorvidt dagens presidentskap har tillit og kompetanse til å dra byggeprosjektet i land. Ikke bare skal presidentskapet ta klokere valg som byggherre enn det har gjort til i dag, det skal også løse en opprivende konflikt med konsulentselskapet Multiconsult.

I sin opprinnelige kritikk mot presidentskapet, klandret Riksrevisjonen Thommesen for svak kostnadskontroll, avvik fra statens anskaffelsesregler, svak prosjektorganisering og uklar rollefordeling. Historikken tatt i betraktning, er det vanskelig å se for seg at dette er problemer som forsvinner med det første.

Når skandalen er under kontroll og tillitsspørsmålet avgjort, må Stortinget finne penger til budsjettoverskridelsene.

Dagbladet mener Stortinget må finne inndekning for overskridelsene så langt det er mulig i sitt eget budsjett, og ellers ved innsparinger som i minst mulig grad skader fellesskapets interesser. Både Henrik Asheim (H) og Rigmor Aasrud (Ap) har åpnet for en slik løsning.

Denne avisa mener også representantenes egen lønn og godtgjørelser bør vurderes. Viktigst blir det likevel å prioritere hardere på kvalitet og omfang i selve byggeprosjektet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!