MISSIL: Pressebilde av et Exocet-missil som fyres av fra et skip. Missilet drives av norske rakettmotorer. Foto: MBDA
MISSIL: Pressebilde av et Exocet-missil som fyres av fra et skip. Missilet drives av norske rakettmotorer. Foto: MBDAVis mer

Debatt: Våpenhandel

Stortinget må gå eksportpraksisen etter i sømmene

Om vi kan selge militært materiell til Saudi Arabia mens de fører krig i nabolandet, hvem er det da vi ikke kan selge til?

Meninger

Endre Lunde, kommunikasjonsdirektør hos ammunisjonsprodusenten Nammo, hevder den 17.10. at jeg framstiller en ensidig karikatur av forsvarsindustrien.

Det har aldri vært mitt anliggende å gi en bred analyse av industrien. Jeg påpeker kun at regjering og industri forteller at vi har «et strengt eksportregelverk», for så å eksportere til noen av de mest skandaløse regimene i verden. Jeg poengterer at etiske hensyn innbakt i eksportregelverket ikke følges.

Det mest eklatante eksemplet er de senere årenes eksport av militært utstyr til Saudi Arabia mens krigen i Jemen har pågått, samt varer til Kuwait og De forente arabiske emirater, som også deltar i den samme krigen. For ett år siden, etter gjentatt påtrykk fra kritikere, ble ammunisjonssalget til Emiratene annullert.

Etter Saudi Arabias partering av en verdenskjent journalist, ble salget til sjeik-veldet stoppet. Det var et «føre-var prinsipp» kunne utenriksministeren fortelle. Jeg kaller det frekkhetens nådegave.

Vi ga den jemenittiske menneskerettsforkjemperen Tawakkol Karman Fredsprisen med den ene hånda, og militært utstyr til dem som fører krig i landet hennes med den andre.

Endre Lunde karakteriserer min framstilling som et «ensidig narrativ». Mener han at de positive sidene ved forsvarsindustrien tilsier at vi skal se gjennom fingrene med skandalene?

Om vi kan selge militært materiell til Saudi Arabia mens de fører krig i nabolandet, hvem er det da vi ikke kan selge til? Regjeringen omtaler landene i Midtøsten som «framvoksende markeder» og salgskontoret i Abu Dhabi gir resultater. Kongsberg Gruppen lander milliardkontrakter med Qatar. Når ble disse markedene legitime?

Stortinget må gå eksportpraksisen etter i sømmene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.