DEBATT

ACER vedtas i dag:

Stortinget må respektere Grunnloven

Det er uakseptabelt om Høyre, Frp, Venstre og Arbeiderpartiet velger å omgå kravene i Grunnloven i ACER-saken.

KORT TID: Det har altså gått mindre enn to døgn fra partienes standpunkter er offentlig kjent til det stemmes over tilknytning til ACER i Stortinget i dag, skriver Trygve Slagsvold Vedum.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KORT TID: Det har altså gått mindre enn to døgn fra partienes standpunkter er offentlig kjent til det stemmes over tilknytning til ACER i Stortinget i dag, skriver Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen med Frp's olje- og energiminister ønsker å overføre suverenitet til EUs energibyrå gjennom å omgå kravene i Grunnloven. Grunnloven skal danne rammene for demokratiet vårt. Det er trist at Høyre, som en gang var et verdikonservativt parti, støtter villig opp om Søviknes linje. Like ille er det at også Arbeiderpartiet ser ut til å gi full støtte til Søviknes foreslåtte maktoverføring til EU. Om Arbeiderpartiet holder fast ved sin støtte til regjeringen, vil man ta et avgjørende steg i å gjøre Norge til en del av EUs energiunion.

Dersom vi overfører suverenitet til EUs energibyrå, mister vi vår rett til å stå imot potensielt skadelige vedtak fra EU. Når EUs energibyrå fatter avgjørelser om bruk av overføringskabler og tilhørende infrastruktur til norsk energi, har vi ikke lenger noen mulighet til å stå imot. Uansett hvor sterkt disse avgjørelsene kan stride mot våre egne nasjonale interesser, vil våres interesser bli overkjørt.

Å avgi nasjonal suverenitet er noe av det absolutt mest alvorlige norske folkevalgte kan gjøre, og det er derfor også noe vi må være ytterst forsiktige med. Grunnloven gjør det klart at Stortinget ikke kan avgi suverenitet til en organisasjon vi ikke er medlem i. Norge er som kjent ikke medlem av EU, og Norge kan derfor ikke avgi suverenitet til verken EU eller et EU-organ.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer