STOPPER FILM: Bill 
<span style="line-height: 1.5;">Browder truer med å rettsforfølge Kortfilmfestivalen i Grimstad om «The Magnitsky Act» blir vist. Festivalen har ikke råd til å ta opp kampen, men ber Stortinget reagere. Foto: NIna Hansen / Dagbladet</span><div><br></div>
STOPPER FILM: Bill Browder truer med å rettsforfølge Kortfilmfestivalen i Grimstad om «The Magnitsky Act» blir vist. Festivalen har ikke råd til å ta opp kampen, men ber Stortinget reagere. Foto: NIna Hansen / Dagbladet

Vis mer

Stortinget må sørge for at vårt demokrati ikke uthules av rå pengemakt

Ytringsfriheten har fått en fiende som ikke kjenner landegrenser.

Meninger

Milliardæren Bill Browder oppviser rørende omsorg for sin avdøde/drepte advokat Sergej Magnitskij. Under overskriften «Ytringsfrihet betyr ikke å skjende de døde», skriver han i Dagbladet 7. juni: «Da jeg fikk høre om hans død dagen etter at han ble drept, lovet jeg hans minne, familien hans og meg selv at jeg ville sørge for at de som drepte ham ble stilt til ansvar.»

Slik taler en mektig oligark. En moralens høystemte vokter som har slått seg sammen med Helsingforskomiteen i kritikken av filmen «The Magnitsky Act». Produsenten Piraya Film har sendt inn anmeldelse for at disse to ulovlig har ervervet filmen som skulle hatt norgespremiere under Kortfilmfestivalen i Grimstad nå.

Den premieren blir det ikke noe av. Filantropen Browder har nemlig satt advokater på saken og sendt et 12-siders notat med mange hundre siders bilag der en visning vil bli rettsforfulgt med de grusomste utsikter for festivalen og for styret som også vil stå ansvarlig privat. Milliardæren Browder trenger ikke ta hensyn til om han skulle til å tape saken. Han vet at bare det å hyre forsvarsadvokater vil koste betydelige beløp som Kortfilmfestivalen rimeligvis ikke har budsjettert med. Ytringsfrihet bæres opp av ordet, men her blir ordflommen en trussel mot vår viktigste, demokratiske rettighet.

Browders harmdirrende innlegg står neppe til troendes. Han har vært involvert i en russisk suppe av enorme, økonomiske dimensjoner det er vanskelig å tenke seg at noen kommer uskyldsrene ut av. Det frenetiske engasjement Browder legger for dagen i kampen om å få stoppet en film som peker på andre muligheter enn dem han selv liker virker mildt sagt lite tillitvekkende.

Slik taler altså en forkjemper for ytringsfriheten. Han har allerede stoppet flere, internasjonale visninger og i tillegg til Helsingforskomiteen fikk han med seg venstrepolitikeren Trine Skei Grande, som ikke hadde sett filmen. Hvor naiv kan en politiker bli?

Ytringsfriheten har fått en fiende som ikke kjenner landegrenser. Det er Stortingets ansvar å sørge for at vårt demokrati ikke uthules av rå pengemakt. Det er en plikt for filmbransjen spesielt - og kulturlivet generelt - å ta markant og høylytt avstand fra Browders forsøk på knebling av filmen «The Magnitsky Act».