Stortinget og Slottet skulle se hverandre inn i øynene

Neste uke er det 150 år siden Stortingsbygningen på Karl Johan i Oslo ble tatt i bruk. Den er et møtested for alle interesser, skriver Gudleiv Forr.

JUBILEUM: Stortinget runder 150 år og i denne salen er det skrevet og der skal det bli skrevet historie. Bildet stammer fra rundt 1900.
JUBILEUM: Stortinget runder 150 år og i denne salen er det skrevet og der skal det bli skrevet historie. Bildet stammer fra rundt 1900. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 12 den 5. mars 1866 kom en prosesjon av stortingsrepresentanter opp Løvebakken. For første gang skred de inn gjennom åpningene mellom de ytterste buegangene, opp den store trappen og inn i stortingssalen der statsråder, representanter for Høyesterett og embetsverk ventet i deres losjer. Publikumsgalleriet var fullsatt.

Så snart alle hadde funnet sine plasser, grep Stortingets president Georg Harbitz ordet og bemerket at Stortinget for første gang satt i sin nye sal. Talen ble avsluttet med følgende sats: «Saa være da denne Sal indviet til en Storthingssal, indviet i Herrens Navn, og i hans Navn ville vi nu gaa over til vor daglige Gjerning». Deretter ble to mindre innstillinger fra militærkomiteen vedtatt før representantene og deres gjester benket seg til festmiddag i Hotel du Nord i Dronningens gate.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer