DEBATT

Debatt: LAR og svangerskap

Stortinget vil ha slutt på rus-svangerskap

Som helsepolitikere må vi ta det på alvor når fagfolk sier at LAR-behandling for gravide potensielt kan skade barna for livet.

SOMLER: På tross av Stortingets krystallklare innstilling somler helseministeren med å iverksette stortingets vilje, skriver Arbeiderpartiets Ruth Grung. Foto: NTB/arkiv
SOMLER: På tross av Stortingets krystallklare innstilling somler helseministeren med å iverksette stortingets vilje, skriver Arbeiderpartiets Ruth Grung. Foto: NTB/arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvert år fødes mellom 40 og 60 barn med sterke abstinenser fordi mødrene deres har ruset seg i svangerskapet, eller vært i legemiddelassistert rusbehandling (LAR).

I 2014 ble 33 barn født av kvinner i LAR-programmet. Legene som har ansvar for behandlingen til disse barna beskriver lange måneder i smertehelvete for de små.

Barna rister og skjelver slik av abstinensene at det oppstår gnagsår, de sliter med å ta til seg mat, amming er for mange helt utelukket. Nyfødte barn trenger mye nærhet og ro, men disse barna takler ikke berøring og skriker ukontrollert.

De må medisineres med morfin mange ganger i døgnet de første ukene, og etter hvert avruses. Enhver rusavhengig kan fortelle hvor grusomt perioden med avrusning er. Dette marerittet opplever nært to «fulle skoleklasser» med babyer i hvert år. Vi har ikke gjort nok for å stoppe det.

Rusforskere og fagfolk på rusfeltet i Helsedirektoratet, ofte med spesialfeltet rusproblematikk for voksne, har stått i bresjen for de norske anbefalingene om å fortsette å tilby LAR for gravide rusavhengige. Det er viktig å ivareta mor og hennes behandling i graviditet, og hjelpe henne slik at hun kan ta vare på sitt eget barn. Men kan vi virkelig slå fast at mors LAR-behandling ikke skader de nyfødte eller gir senskader?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer