Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stortingets fjollete dresskode

Hva er feil, med reint og pent hverdagstøy på Stortinget? De er da på jobb, representantene — eller?

Mote-ikon: James Dean i 1956, i filmen "Giant". Kunne dette passe seg på tinget?  Foto: Scanpix
Mote-ikon: James Dean i 1956, i filmen "Giant". Kunne dette passe seg på tinget? Foto: Scanpix Vis mer
Meninger

Jeg bivåner den helt håpløse såkalt muntlige spørretimen på Stortinget; jeg veit ikke helt hvorfor jeg bruker tid på dette evenementet — for maken til god-dag-mann-økseskaft-forestilling skal man leite lenge etter.

I dag entra SVs Karin Andersen Stortingets talerstol, som vanlig elegant, i et antrekk hun like gjerne kunne brukt på rockekonsert. Andersen har det åpenbart med å kle seg i hva hun føler behagelig, og «Rockefeller-antrekket» sklir åpenbart greit under presidentens radar. (Jeg har en anelse om at Andersens garderobeskap er noe mer sparsomt dimensjonert enn Hadia Tajiks og Jette Christensens.)

Hvorfor er det annerledes med gutta? Alle mannfolk veit at det minst komfortable antrekket her i verden er dress og slips. Så hvorfor skal våre stortingsrepresentanter pines inn i denne tvangstrøya? Arbeiderpartiets Trond Jensrud er den som til nå har svart best på dette, da han av daværende stortingspresident Jo Benkow ble spurt om han hadde vurdert å bruke slips på Stortingets talerstol? 

«Det har jeg, President», svarte Jensrud, før han fortsatte: «Men siden jeg i dag har valgt høyhalset genser, syns jeg slips er lite passende.» Men dress, det hadde han!   Det er jo bare tull, at man utviser nødvendig «aktelse» for Stortinget ved å gå i dress, og bare i dress.

Karin Andersen viser vei: Måten hun kler seg på (og flere jenter med henne), som altså aksepteres av presidentskapet, er — overført til herrene — James Deans antrekk. T-sjorte og skinnjakke. Hva er feil med det? Bortsett fra at det er svært behagelig å kle seg i?  

De er folkets representanter, så vidt jeg veit. Så hvorfor kan de ikke få lov til å kle seg som folk flest? Og da tenker jeg altså ikke på alle som bruker uniform i jobben; programledere i TV, næringslivsledere, militært personell, gjennomsponsede (og svært utilplass) fotballspillere.

Men sånn som folk flest går kledd på jobben - skolelærere, for eksempel.   Når jeg får tid - veldig snart, håper jeg - skal jeg skrive om hvorfor forslaget om innføring av skoleuniform er et intelligent forslag.

Opprinnelig publisert på skribentens blogg