Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kommunereformen

Stortingsflertallet vedtok en regionreform som ingen vil ha

En ny regjering etter valget vil omgjøre vedtakene om fylkene ønsker det.

HISTORISK: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) hilser på kommunalminister Jan Tore Sanner før den historiske avstemningen om kommune- og regionreformen tidligere denne måneden. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HISTORISK: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) hilser på kommunalminister Jan Tore Sanner før den historiske avstemningen om kommune- og regionreformen tidligere denne måneden. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke vedtok stortingsflertallet regionreformen.

– At vi har greid å få fram en løsning ingen partier er enig i, må være et bevis på at det går an å samarbeide, for vi har et felles resultat der ingen er helt fornøyd, sa KrFs talsperson Geir S. Toskedal i debatten. Realiteten er at det er få av de vedtatte sammenslåingene som kommer til å bli gjennomført. En ny regjering etter valget vil omgjøre vedtakene om fylkene ønsker det.

STORTINGSREPRESENTANT: Heidi Greni (Sp).
STORTINGSREPRESENTANT: Heidi Greni (Sp). Vis mer

Høyre og Fremskrittspartiet har programfestet at de vil nedlegge fylkeskommunen, men inngikk i 2015 et kompromiss med Kristelig Folkeparti og Venstre om at fylkene skulle bestå, men bli færre. Fylkene fikk pålegg fra regjeringen om å starte nabosamtaler med sikte på sammenslåing. Disse samtalene strandet stort sett fordi det var vanskelig å finne gode sammenslåingsbegrunnelser

Stortinget sa i 2015 at endringer i fylkesinndeling skulle bygge på lokale ønsker. Slik ble det ikke. Stortingets vedtak 8. juni bygger på en avtale mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre. Det er avtale om færre fylker, men som ikke bryr seg så mye med hva fylkene skal gjøre. Jeg mener regionreformkameratene svekker grunnlaget for å diskutere hvor mange fylker vi bør ha ved å gjøre antallet til hovedspørsmål og oppgavene til en bisak.

Sammenslåinger vil styrke fylkenes samfunnsutviklerrolle, sier regjeringen. Dette er bare løst prat. Næringsutvikling, regional planlegging og samferdsel er nøkkelområder for å fylle samfunnsutviklerrollen. Bevilgningene til regionale utviklingstiltak gjennom fylkene er redusert med 47 prosent på fire år. Regjeringen vil svekke fylkenes rolle i styringen av Innovasjon Norge og bevilgningene til samferdsel har ikke holdt tritt med behovet. Det vil kreve 1,5 til 2 mrd. kroner årlig for å dekke vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene, sier Kommunenes Sentralforbund. Senterpartiet foreslår i revidert nasjonalbudsjett for 2017 å starte en tiårig opptrappingsplan for fylkesveiene. Vi får ikke støtte for det fra Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Dagens regjering vil tappe fylkeskommunen for viktige oppgaver, splitte opp ansvaret for kollektivtrafikken rundt de store byene og ansvaret for tannhelsetjenesten. En ny regjering hvor Senterpartiet er med, vil ha fokus på overføring av oppgaver FRA stat TIL fylkeskommuner og kommuner.

Hele Norges coronakart