KOMMENTARER

Stortingspresidenten kan få ny tittel: klossmajor for de hemmelige tjenester

Historien om presidenstskapets konflikt med EOS-utvalget er utrolig.

I HARDT VÆR: Stortingspresident Olemic Thommessen på sitt kontor i Stortinget.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Stortingspresident Olemic Thommessen på sitt kontor i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

EOS-utvalget er en skjør blomst i det norske, politiske systemet. Det ble opprettet i kjølvannet av Lund-kommisjonens knusende rapport om de hemmelige tjenestene, som etterlot den daværende kontrollfunksjonen med null tillit.

EOS-utvalget skulle fungere som blanke ark og fargestifter til. Et nytt forsøk på å skape et velfungerende bildeledd mellom Etterretning- Overvåkning og Sikkerhetsetatene (EOS) og de folkevalgte.

Med svært begrensede ressurser har EOS-utvalget det tunge ansvaret med å passe på at de hemmelige tjenestene arbeider innenfor de grensene jussen og norske politikere setter. Utvalget får tilgang til hemmeligstemplet materiale som selv ikke Stortinget har tilgang på, og rapporterer på selvstendig grunnlag til de folkevalgte.Som de fleste vil forstå: Denne konstruksjonen gir svært lite rom for tråkking i salaten.

Likevel er det nettopp det stortingspresident Olemic Thommessen og presidentskapet ser ut til å ha gjort noe så ettertrykkelig. Det kommer fram i et usedvanlig skarpt brev fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sendt til presidentskapet denne uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer