JULEKONGEN: Populær og kontroversiell. Foto: Jørn Veberg / NRK
JULEKONGEN: Populær og kontroversiell. Foto: Jørn Veberg / NRKVis mer

Stortingsstrid om NRKs «jesusfrie» førjulstid

Skal Jesus detaljstyres inn NRKs juleprogrammer?

(Dagbladet): - NRK har fjernet seg fra det kristne budskapet, det synes jeg er uheldig. Den kristne tradisjonen, spesielt i forbindelse med jul og for barn, er en viktig del av den norske kulturarven. Det synes jeg NRK som allmennkringkaster bør ivareta, sier Øyvind Korsberg (Frp) til Dagbladet.

- Spesielt fordi NRK er et 100 prosent statlig eid selskap, og finansieres gjennom en tvungen avgift for alle som kjøper tv. De burde tatt et bredere hensyn, mener Korsberg.

- Ikke for lite Jesus Det var Vårt land som først omtalte saken tidligere denne uka. Debatten begynte igjen å rulle etter stortingsmøtet i går, da Ap-politiker Jette Christensen skrev følgende på Twitter: «Frp sier nå i stortingssalen at NRK sin julekalender er et tegn på at "vår kulturarv spriker i feil retning". Hva det betyr er uvisst».

- Det er interessant at Frp mener at det ikke skal være politiske styringer over mediepolitikk og ikke gis midler til dette, men en plass går liksom NRK for langt og det med er denne fjernsynsserie, mener de. Hvis Frp først skal ta et oppgjør, burde de ikke valgt denne serien, sier Christensen til Dagbladet.

Ib Thomsen (Frp) mener imidlertid at han aldri har sagt det Christensen siterer ham på.

- Jeg fikk et spørsmål om hva Frp har gått ut med mot NRK. Jeg nevnte at NRK som allmennkringkaster bør ta hensyn til vår kulturarv i en replikk, men har ikke nevnt julekalenderen.

Opptaket fra stortingsdebatten viser at Thomsen selv ikke nevner «Julekongen», men at Ap-representanten Lene Vågslid nevner det hun tolker som et ønske fra Frp om å «få Jesus inn i barne-TV» og «detaljstyring av innholdet i barne-TV» i forkant (ca 33 min ut i opptaket) i innlegget som Thomsen svarer på.

Korsberg har ikke selv sett «Julekongen». Det har imidlertid Christensen:

- «Julekongen» er en kjempefin serie, og jeg har ikke reagert på at det er for lite Jesus. Bjarte Tjøstheim holder lenge.

- Bryter med NRK-plakaten «NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfoldet av livssyn og religioner i det norske samfunnet», står det i NRK-plakaten.

Sylfest Lomheim, fungerende leder i Kringkastingsrådet, mener NRK burde sendt et kristent førjulsprogram.

- Det er naturlig at det er programmer med kristent innhold i førjulstiden. Noe annet er et brudd på retningslinjene for NRK, sier Lomheim til Vårt land.

- Vi, som resten av NRK, skal vise at jul er en religiøs høytid. Det gjør vi gjennom flere programmer i løpet av jula, men det er riktig at vi ikke gjør det i julekalenderen i år, sier redaktør i NRK Super, Nils Stokke.

Stokke påpeker at til tross for at «Julekongen» er jesusfri, er ikke hele NRK Supers sendeskjema det.

- Vi sender dramaserien «Tårnagentene» som tar opp det religiøse julebudskapet, og «Superjuleevangeliet» for de minste. NRK-plakaten er ment for hele NRK-tilbudet, og det er ikke et riktig bilde å trekke ut ett program fra én kanal, sier Stokke.

Spurte Tajik Til Vårt land varslet Korsberg at han ville høre med kulturminister Hadia Tajik (Ap) om hun er komfortabel med den jesusfrie førjulstiden til NRK. I går var temaet oppe til debatt i Stortinget, ifølge Korsberg.

- Men det kom ikke noe spesielt ut av det. Kulturministeren kommenterte det ikke da Thomsen tok det opp, sier Korsberg, som påpeker at han ikke medlem av statskirka eller regner seg som kristen, men likevel mener at kristelige julekalendre er «av god norsk tradisjon og gode norske verdier».

Julekongen: Kevin og familien har flyttet inn i garasjen til Malik og Lamarr etter at Randi Krohn kastet dem ut av huset. Bak fra venstre: Tvillingene Ada og Katrine (Fride og Inga), mor Sara (Tone Mostraum), far Anton(Bjarte Tjøstheim). Foran: Lillesøster Mira (Stella) og Kevin (Vetle).
Foto: Jørn Veberg / NRK
Julekongen: Kevin og familien har flyttet inn i garasjen til Malik og Lamarr etter at Randi Krohn kastet dem ut av huset. Bak fra venstre: Tvillingene Ada og Katrine (Fride og Inga), mor Sara (Tone Mostraum), far Anton(Bjarte Tjøstheim). Foran: Lillesøster Mira (Stella) og Kevin (Vetle). Foto: Jørn Veberg / NRK Vis mer